nieuws

Deense overheid mikt op pps

bouwbreed

kopenhagen ­ De Deense overheid mikt bij de realisering van verkeersinfrastructuur op een grote financieringsinbreng van het private bedrijfsleven.

Dat heeft het verkeersministerie in Kopenhagen laten weten bij de presentatie van een nieuw 3,5 miljard euro omvattend investeringsraamplan voor de komende tien jaar. Een werkgroep is aangesteld om de toepassing te bevorderen van publiek­private partnerschapsmodellen bij de aanpak van de projecten. Daarnaast moeten concrete proefprojecten worden opgezet om uit te vinden waar precies de voor­ en nadelen van de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven liggen. Een paar projecten die voor de proeven in aanmerking komen zijn tegelijkertijd al aangewezen. Volgens verkeersminister Flemming Hansen leren internationale ervaringen in ieder geval dat publiek­private partnerschappen kunnen resulteren in doelmatige oplossingen en een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de publieke sector.

Uitgaande van het nieuwe verkeersinfra­investeringsplan komt er komende tien jaar 3,5 miljard euro vrij uit de overheidskas. Voor 1,5 miljard daarvan is de besluitvorming al rond. Van de resterende 2 miljard is 1 miljard uitgetrokken als reserve voor de aanleg van de 20 kilometer lange vaste­oeverbinding met Duitsland via de Fehmarnbelt in de westelijke Oostzee.

Reageer op dit artikel