nieuws

De cynische belegger

bouwbreed

De cynische belegger

Opgelucht haalt de belegger adem. Na de martelende onzekerheid van de laatste maanden die bepaald geen gunstig effect op de beurskoersen heeft gehad, is het dan eindelijk zover. De langverwachte aanval op Irak is begonnen. De eerste tekenen waren al eerder te zien op het moment dat Bush zijn laatste ultimatum stelde aan Saddam Hussein. Maar het bleef allemaal aarzelend. Je kunt immers niet weten. Donderdag was het echter raak. Een heuse oorlog was begonnen en er kan dus weer met een gerust hart in aandelen gedaan worden.

Normaal gesproken wacht de stijging van de beurs de afloop van de oorlog af. Maar kenners zeggen dat de beleggers zich al opgemaakt hadden voor het begin van de strijd, waardoor de stijging nu al kon beginnen. In de Verenigde Staten weten de beleggers de bedrijven te vinden die nu al contracten hebben afgesloten voor na de oorlog. Wederopbouw, aanvulling van wapentuig; die bedrijven zijn de gewilde fondsen.

In Nederland is het beeld minder helder. Weliswaar volgt de AEX min of meer de trend van de Europese beurzen, maar een echte lijn in de gewilde fondsen is nauwelijks te ontdekken. De Midkap deed het aanzienlijk minder wild.

Binnen de bouw zijn er deze week drie opvallende stijgers te zien. Ingenieursbureau Fugro dat kennelijk door beleggers nog steeds sterk aan olie gelinkt wordt, Grontmij dat wellicht op de sentimenten rond Fugro meedrijft, en kabelproducent Draka. Binnen de bouw in enge zin gebeurde er deze week weinig. Enige opvallende was BAM dat eind deze week aankondigde de laatste 10 procent van HBG Constructors gekocht te hebben. Het kostte de Bunnikse bouwer direct zo’n 2 eurodubbeltjes. Dat is eigenlijk vreemd. Zowel de slimme als de cynische belegger moet toch zien dat de oorlog in Irak de Nederlandse bouw kansen biedt.

De geschiedenis leert dat de verliezer altijd op een of andere wijze moet boeten. Sinds Nederland het Internationale Strafhof in huis heeft, ligt het dus in de rede dat van de verliezende partij leiders in Nederland terecht zullen staan. Stel dat Saddam Hussein verliest, dan zullen ongetwijfeld de leiders uit Irak hier ter verantwoording worden geroepen wegens misdaden tegen de menselijkheid. De kans op terroristische aanslagen zal dan toenemen.

Een voor de bouw zekerder scenario ontstaat als Amerika de oorlog verliest. Dan zullen Amerikaanse oorlogsmisdadigers hier terechtstaan. Dan is het welhaast zeker dat Amerika ons gaat aanvallen. Een wet daarover is enkele maanden geleden tenminste aangenomen.

Kortom, de cynische belegger zal dus nu bouwaandelen kopen. De slimme wacht wellicht nog even af.

Reageer op dit artikel