nieuws

‘Bureaucratisering fnuikt welstandsbeleid Breda’

bouwbreed Premium

den haag ­ “Ik kan me vinden in de nieuwe Woningwet”, zegt architect J. Geurst, tot voor kort voorzitter van de Commissie Welstand, Architectuur en Monumenten in Breda. “Maar ik kan niet instemmen met de wijze waarop Breda er mee omgaat. Het welstandsbeleid dat Breda in het verleden zorgvuldig heeft opgebouwd, wordt tot de grond toe afgebroken. Daarom heb ik mijn voorzitterschap neergelegd.”

Vroeger had het welstandsbeleid van Breda een voorbeeldfunctie, verzucht Geurst. Met de nieuwe koers die de Brabantse gemeente gaat varen, is dat afgelopen. “Ik hoop in elk geval niet dat andere gemeenten een voorbeeld gaan nemen aan het nieuwe welstandsbeleid van Breda. Ik heb daarvan nog geen signalen opgevangen. Maar goed, de meeste gemeenten zijn nog bezig met het opstellen van de welstandsnota. dus het kan nog komen.”

Het grote verschil tussen de nieuwe en de oude welstandscommissie is dat de commissieleden vroeger de discussie niet schuwden, terwijl het nieuwe welstandstoezicht vooral kijkt of de regels goed zijn toegepast.

“Regels geven geen garantie voor goede architectuur”, stelt Geurst. “In theorie kun je zelfs iemand die helemaal geen kijk heeft op architectuur, laten toezien dat de regels niet worden overtreden. Dat strookt niet met mijn visie op de taak van een welstandscommissie. Ik heb altijd geprobeerd om in voortrajecten advies te geven en waar nodig bij te sturen. In de nieuwe situatie moet de commissie pas op het einde bouwplannen toetsen. Dat is een heel strenge koerswijziging en die zie ik niet zitten. Ik heb juist altijd geprobeerd om in dialoog te gaan met de ontwerper en nu treedt er een enorme bureaucratisering op. Dat zal het welstandsbeleid niet ten goede komen.”

Geurst mag dan teleurgesteld zijn in de weg die Breda is ingeslagen, desondanks is hij wel bereid om in een andere gemeente zitting te nemen in de welstandscommissie. “Natuurlijk. Het is een nuttige taak mits hij er op gericht is om een stad mooier te maken.”

Reageer op dit artikel