nieuws

Brussel en Bonn remmen Lafarge

bouwbreed Premium

parijs ­ De winst van Lafarge is vorig jaar ten opzichte van 2001 met 39 procent gedaald tot 456 miljoen euro. Oorzaak van de daling vormen vooral de voorzieningen die het grootste bouwstoffenconcern ter wereld getroffen heeft voor claims van zowel de Europese Commissie als het Duitse Kartellamt. De omzet steeg vorig jaar met 7 procent tot 14,6 miljard euro.

Lafarge is met de Europese Commissie in conflict over zijn gipsactiviteiten. Het Kartellamt verdenkt het concern bovendien van illegale prijs­ en volumeafspraken in de cementindustrie. Om de risico’s van het touwtrekken met Brussel en Bonn af te dekken, heeft Lafarge op de jaarrekening van 2002 een reserve genomen van 300 miljoen euro. De omzet van de operationele activiteiten groeide bij Lafarge met 10 procent door de consolidatie van het Britse bedrijf Blue Circle.

“Gezien de bijzonder heterogene conjuncturele omstandigheden, ben ik erg tevreden dat de groep slaagt de marges te verbeteren, de kasstroom te vergroten en daardoor de schuldenlast duidelijk te verminderen”, aldus bestuursvoorzitter B. Collomb. De kasstroom uit de bedrijfsactiviteiten steeg vorig jaar met 17 procent tot 2 miljard euro. De investeringen bewogen zich op het niveau van anderhalf miljard euro. Door het afstoten van bedrijfsdelen zonk de netto schuld met 1,5 miljard euro. De winst van Lafarge komt vooral uit de productie en verkoop van cement. Het bedrijfsresultaat steeg met 12 procent tot 1,6 miljard euro. Vanwege de zwakke markt in Noord­Amerika daalden de bedrijfsopbrengsten met 11 procent tot 336 miljoen euro.

In het segment dakbedekking nam ondanks de afzetproblemen in Duitsland de opbrengsten met 3 procent toe tot 132 miljoen euro. Dankzij goede prijzen in de Verenigde Staten bracht gips 51 miljoen euro in het laadje.

Reageer op dit artikel