nieuws

Britse bouwers boeken goede resultaten

bouwbreed Premium

londen ­ De Britse bedrijven Laing en Kier hebben goede resultaten gemeld. Bij John Laing ging de operationele winst voor belastingen omhoog met bijna 12 procent naar 18 miljoen euro.

Door een buitengewone last van 56 miljoen kwam Laing echter toch in de rode cijfers. Het verlies van 27,5 miljoen lag echter lager dan de bijna 44 miljoen verlies een jaar eerder. Bovendien zijn de vooruitzichten voor “een belangrijke winststijging voor een reeks van jaren” uitstekend, aldus bestuursvoorzitter Bill Forrester.

De Laing­groep heeft afgelopen jaar de woningbouwtak, een verhuurbedrijf van bouwmachines en enkele andere activiteiten afgestoten. Alleen al de huizendivisie leverde 430 miljoen euro op. Al eerder werd de bouwdivisie voor 1 pond verkocht aan concurrent O’Rourke. Het bedrijf richt zich nu geheel op infrastructuur en operationele activiteiten. Laing heeft onder meer een reeks grote PFI­opdrachten binnengehaald, zoals voor ziekenhuizen in Newcastle en Hull. Bovendien is het bedrijf ‘preferred bidder’ voor nog eens tien van dergelijke projecten. Forrester spreekt hier van een groeimarkt waarop wordt gewerkt met ‘overeenkomsten met een laag risico’ met de centrale of lagere overheden.

Forrester vindt dat “het bedrijf na moeilijke jaren nu weer een belangrijke vooruitgang heeft geboekt”. Al eerder sprak hij van “een potentieel voor de overname van bestaande infrastructuurportefeuilles”. Forrester wil de leidende positie in de PFI­markt consolideren. Deze maand hoopt de groep in dat kader de overname van acht PFI­projecten van Amey af te ronden. Of het bedrijf ook interesse heeft in de PFI­portefeuille van Ballast UK wordt niet expliciet vermeld.

Ondersteuning

De Kier Groep heeft in het tweede halfjaar van 2002 de omzet zien stijgen met 4,5 procent naar 1,07 miljard euro terwijl de operationele winst zelfs 39,1 procent omhoog schoot naar 18,9 miljoen. “De bouwmarkt wordt sterk ondersteund door de overheidsuitgaven. We zijn niet immuun voor de economische problemen maar onze orderboeken zijn goed gevuld,” aldus topman Colin Busby.

Ook over de eerste maanden van 2003 heeft Kier niet te klagen. “Sectoren als detailhandel, gezondheidszorg en onderwijs blijven sterk en ook de commerciële sector blijft ons mogelijkheden bieden.” Ook Kier zoekt het naast de bouw steeds meer in PFI­activiteiten, waarin het bedrijf ‘een goede vooruitgang’ meldt.

Reageer op dit artikel