nieuws

Bouwvakker blijft sector en baas trouw

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Ongeveer de helft van alle bouwvakkers in Nederland werkt al bijna twintig jaar in de bouw. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. Trouw is de bouwvakker ook zonder meer aan zijn werkgever. Gemiddeld werkt hij al tien jaar voor dezelfde baas.

De gemiddelde leeftijd van het bouwplaatspersoneel ligt op 38 jaar. Dat is drie jaar hoger dan tien jaar geleden. Ruim 40 procent van de bouwvakkers heeft een bouwgerichte opleiding op lbo­niveau. Eveneens 40 procent is in het bezit van een vakdiploma. De kans om werkloos te raken, stijgt voor bouwvakkers. Bijna 5 procent was vorig jaar voor kortere of lange periode zonder baan. Het overgrote deel van de werknemers in de bouw ervaart zijn werk, wat betreft beloning, werkzekerheid en arbeidsomstandigheden “als goed”, aldus het EIB. Het instituut ondervraagt elk najaar duizend bouwvakkers over de ontwikkelingen in hun arbeidsmarktpositie.

Reageer op dit artikel