nieuws

Bouwer Heijmans schrapt 280 banen

bouwbreed

rosmalen ­ Heijmans gaat 280 arbeidsplaatsen schrappen. Bij de wegenbouwtak verdwijnen 200 banen, bij de staalbouwdivisie 80. Dat heeft topman B. Bemelmans tijdens de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt. Heijmans zag vorig jaar de winst met 25 procent stijgen naar 87,6 miljoen euro. Nooit eerder zag Heijmans zich genoodzaakt een zo groot aantal arbeidsplaatsen te schrappen. “Ik had nooit gedacht dat ik in mijn tijd bij Heijmans nog mensen zou moeten ontslaan, maar ik ontkom er niet aan. Als er niet wordt ingegrepen gaat dat ten koste van het hele bedrijf”, aldus Bemelmans, die begin mei zal worden opgevolgd door G. Hoefsloot. Bij de wegenbouwdivisie zijn tweehonderd van de drieduizend banen overbodig geworden als gevolg van de verslechterde marktsituatie. Door de bouwfraudeaffaire plaatsen gemeenten veel minder opdrachten dan gewoonlijk. Heijmans wordt daar door extra getroffen omdat het in de wegenbouw voor 80 procent afhankelijk is van kleine regionale en lokale projecten. Minder werk is er bovendien doordat de prijzen in de wegenbouw onder druk staan. Bemelmans: “Er wordt nu al tot 35 procent onder de kostprijs gewerkt. Maar daar doen wij niet aan mee. Als anderen dat wel willen, prima. Het bespoedigt alleen maar de sanering van de bedrijfstak, die er toch al aan zit te komen.” Volgens Bemelmans wordt het hoog tijd dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt en voor “continuïteit in werkaanbod en een passende beloning voor uitvoerende partijen” zorgt. “We moeten in ieder geval af van de opvatting dat voor de bouwers een marge van 2 procent volstaat.” Nog eens tachtig arbeidsplaatsen verdwijnen bij Heijmans omdat de aannemer zijn staalbouwdivisie ontmantelt. Volgens Bemelmans kan Heijmans op dat terrein niet meer concurreren met de lage loonlanden. Het verlies van in totaal 280 banen overschaduwde gisteren enigszins de prima resultaten van Heijmans. De Rosmalense bouwer zag de winst met 25 procent stijgen tot 87,6 miljoen euro. De omzet nam toe tot ruim 2,4 miljard. Dit jaar zal de groei stokken, verwacht Bemelmans. “De winst zal bij de huidige marktomstandigheden op het niveau van 2002 uitkomen.” De topman ziet evenwel nog geen reden om de lange termijn doelstelling aan te passen. “We gaan nog steeds uit van een omzet van 5 miljard euro in 2006, waarvan 1miljard buiten Nederland en een winstmarge van 5 procent.” De groei zal vooral door het aankopen van bedrijven in België en Engeland moeten worden gerealiseerd.

Prima

Reageer op dit artikel