nieuws

Binnenstad Sneek in ban van elf kilometer touw

bouwbreed

sneek ­ Lankhorst Touwfabrieken in Sneek gaat een touw met een lengte van maar liefst elf kilometer maken. Het Sneker bedrijf maakt dit unieke touw vanwege zijn tweehonderd jarig bestaan. Het touw speelt ook een belangrijke rol bij de opening van de oostelijke rondweg om Sneek.

Bij de opening van de oostelijke rondweg op 17 mei wordt het touw rondom de binnenstad gelegd. Tijdens een hardloopwedstrijd die op dezelfde dag wordt gehouden, lopen provinciale en landelijke politici langs het touw een rondje om de stad. “Degene die als eerste de finish bereikt, mag de beide einden van het touw aan elkaar knopen. Daarmee is de oostelijke rondweg geopend”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Sneek.

Lankhorst is inmiddels druk bezig met de productie van het touw dat een doorsnede krijgt van ongeveer drie centimeter. Het bedrijf hoopt op een vermelding in het Guinness Book of Records als de klus slaagt. Van der Winden verwacht wel problemen bij de omcirkeling. “Het touw moet soms over kruisingen, spoorwegen en een brug heen. We zullen op die plaatsen een constructie moeten maken die het touw optilt.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels