nieuws

Bewoners Assendelft lijden onder komst Polderbaan

bouwbreed Premium

assendelft ­ Het aanbrengen van isolatie aan de huizen rondom Schiphol gaat niet overal van een leien dakje. Recentelijk uitte de Stichting Bewonersbelangen Isolatie Assendelft (Bia) in een brief aan de Tweede Kamer haar onzekerheid, teleurstelling, ergernis en machteloosheid over het uitvoering van het Project Geluidsisolatie Schiphol.

Bia­bestuurslid Gert van Zon: “We hebben de brief geschreven om alles nog eens op een rij te zetten, maar tot dusverre hebben we nog niets uit Den Haag vernomen.” Bia, spreekbuis namens 300 eigenaar/bewoners, schrijft al zes jaar te ‘lijden’ onder de komst van de Polderbaan.

Rondom Schiphol moeten voor 31 december, dat datum dat het vijfbanenstelsel operationeel wordt, zo’n 17.000 woningen van geluidsisolatie zijn voorzien. In Assendelft, gelegen in het verlengde van de vijfde baan, is circa de helft van de 2800 woningen pas voorzien van ‘gratis’ geluidsisolatie. De ingrijpendste maatregelen moeten nog in het zuidelijke deel van het langgerekte dorp plaatsvinden waar zo’n 250 woningen zowel dag­ als nachtisolatie ‘krijgen’.

Volgens Van Zon wordt in Assendelft voorbijgegaan aan de plaatselijke situatie. “Elke huis is hier anders. Er staan veel Zaanse houten huisjes. Op zolder wordt veelal geslapen en daar is het woekeren met de ruimte. Het aanbrengen van een 30 à 40 centimeter dik binnenisolatiepakket is een grote aanslag op het woongenot. Veel woningbezitters prefereren isolatie buitendaks, maar dat is alleen mogelijk tegen betaling van een behoorlijke meerprijs. Wij hebben de indruk dat aannemer BAM Wilma regio Amsterdam een lucratief contract met Progis heeft gesloten. De aannemer krijgt de helft betaald wanneer hij begint en vervolgens kan het lang duren. De uitvoeringstermijn van maximaal zes werkbare weken wordt ver overschreden.”

De kritiek betreft onder andere het toezicht en de uitvoering van de werkzaamheden. “Progis heeft geen enkel vat op de aannemer” concludeert medebestuurslid Eugénie de Bruijn. Tekenend voor de samenwerking noemt ze het feit dat het project vorig jaar een tijd heeft stil gelegen omdat de twee partijen in arbitrage lagen over door de aannemer berekende kosten.

Reageer op dit artikel