nieuws

Baksteen en keramiek verhuizen naar industrieterrein in Velp

bouwbreed

de steeg/velp ­ Keramiek en baksteen verleggen hun centra van De Steeg naar Velp. Op industrieterrein De Beemd wordt op 12 maart de eerste steen gelegd voor het Keramische Huis, waarin zowel het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenproducenten als het Technisch Centrum voor de Keramische Industrie onderdak vinden.

“Met de nieuwbouw laten we zien dat de baksteenindustrie volop vertrouwen heeft in de toekomst”, stelt KNB­directeur E. van Hal. Als interessant aspect noemt hij het bouwen met keramische blokken, elementen van Wienerberger waarmee de concurrentie wordt aangegaan met het alternatief kalkzandsteen. Ook producenten als traditionele steenbakker Vogelensangh uit Deesd en CRH uit Neer leveren bijdragen aan de nieuwbouw.

Het initiatief tot de verhuizing naar Velp komt van het Technisch Centrum voor de Keramische Industrie. Sinds 1956 verricht het instituut nauwgezet onderzoek naar uiteenlopende aspecten van het productieproces. De klanten bevinden zich in Nederland en België en bestaan grotendeels uit fabrikanten van bakstenen, dakpannen en fijnkeramische producten. Het TCKI voert ook controles uit ten behoeve van keurmerk Komo.

De realisatie van het Keramische Huis is in handen van aannemerij Verkerk uit Zevenaar. Voor de installatietechniek tekent Hamer uit Apeldoorn. Gebouwd wordt naar een ontwerp van B. Weusten van architectenbureau Van Ouwerkerk Geesink te Arnhem. In het Keramische Huis krijgen 145.000 gevelstenen en 32.500 holle keramische bouwblokken hun plek. De bouwblokken worden zonder kopvoegen verlijmd. Innovatief mag ook heten de buitengevel met een keuze voor zowel handvormstenen met doorgestreken metselwerk en verlijmde strengpersstenen als keramische gevelplaten en verticaal geplaatste dakpannen. Dat de bestrating bestaat uit klinkers mag geen verrassing zijn.

De oplevering van het Keramische Huis in Velp zal vermoedelijk nog voor de jaarwisseling plaatsvinden. Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenproducenten verlaat in De Steeg met het oude raadhuis van Rheden een kapitaal pand dat een kleine twee miljoen euro moet opbrengen. De opstallen van het TCKI staan voor 845.000 euro in de aanbieding.

Reageer op dit artikel