nieuws

Azobé ondersteunt Kwaaitaalvloeren

bouwbreed Premium

Het is niet de eerste methode die is bedacht om door roest verzwakte systeemvloeren op te vangen, maar de uitvinder zag blijkbaar toch nog wel een gaatje voor zijn idee. octrooi

nummer: 1017657 houder: Agvoc bv, Benthuizen uitvinder: W. Krijgmans

Tussen 1965 en 1981 produceerden met name de fabrikanten Kwaaitaal en Manta systeemvloeren waar jaren later hele stukken beton van afbrokkelden. De wapening ging roesten en zette daardoor flink in omvang uit.

De corrosie van het staal werd veroorzaakt door chloride­ionen, afkomstig van het calciumchloride. Dit zout hadden de fabrikanten met gulle hand toegevoegd, om het beton sneller te laten verharden. Het probleem speelde bij de beganegrondvloeren van ongeveer 110.000 woningen, vooral in Zeeland en de Randstad. Ongeveer 80 procent van de vloeren was afkomstig van Kwaaitaal.

Inventievelingen uit de bouw bedachten in de loop der tijd diverse methoden om het probleem van die rotte systeemvloeren aan te pakken. Bijvoorbeeld het gefaseerd volstorten van de kruipruimten met schuimbeton. Na het drogen gevolgd door het aanspannen van de vooraf tussen de heipalen aangebrachte kabels. Of het simpelweg plaatsen van kokerprofielen onder een vloer, die de rol van de aangetaste wapening moeten overnemen. Of een kathodische bescherming van de wapening waarbij de schadelijke chloride­ionen met zwakke stroompjes uit de buurt van het staal worden weggetrokken.

Het octrooi van W. Krijgmans heet ‘Vloerversterkingssysteem voor aangetaste Kwaaitaalvloeren’, en berust op het gebruik van houten balken. De uitvinder hield zijn idee kleinschalig. De octrooitekst past ruimschoots op een A4’tje, in de tekeningen ontbreken verwijzingscijfertjes, er is geen octrooigemachtigde ingeschakeld en zowel de uitvinder als het bedrijf is onbekend bij KPN en in de Gouden Gids. Ook heeft de uitvinder niet de moeite genomen een nieuwheidsonderzoek te laten uitvoeren. Het systeem omvat vakwerkspanten van roestvast staal AISI 316 L, met daarin aangebrachte balken van Azobé, één onder elk aangetast vloerelement. Voor een goed contact met de vloer is elke balk aan de uiteinden en op een­ en tweederde van zijn lengte voorzien van een stuk vilt.

De uiteinden van de spanten worden ondersteund door oplegbalken die zijn bevestigd aan de fundering, waarbij wiggen de ruimte opvullen tussen de oplegbalken en de ligger. Na de montage en het onderling koppelen van de spanten worden de onderregels voorgespannen en de wiggen aan de balk gefixeerd. Ook komt er een horizontale koppeling van de vakwerkspanten, loodrecht op hun overspanningsrichting.

In combinatie met een bodem­isolatie van 100 millimeter PS gaat Krijgmans voor zijn constructie uit van een gegarandeerde levensduur van 20 jaar.

Reageer op dit artikel