nieuws

Apeldoorn gaat akkoord met 500 extra woningen

bouwbreed Premium

apeldoorn ­ In de nieuwe Apeldoornse Vinexwijk Zuidbroek komen vijfhonderd woningen meer dan de 2.600 die er tot voor kort gepland waren. Dat staat in het stedenbouwkundig masterplan voor de wijk waar het college van B en W mee akkoord is gegaan.

In het 300 hectare grote gebied is behalve woningbouw ook 50 hectare gereserveerd voor bedrijvigheid. Daarnaast moeten een park van 30 hectare en een natuurzone de wijk een groen imago geven.

Ruim twee jaar geleden ging de gemeente er bij de planvorming nog van uit dat Zuidbroek een losstaande Vinexwijk zou worden met 5000 woningen. De gemeente kwam na een woningbehoeftenonderzoek terug op dat plan. Apeldoorners wilden liever een ruim opgezette groene wijk met minder rijtjeswoningen en juist meer stadswoningen en vrijstaande huizen. Naar aanleiding van dat onderzoek schroefde de gemeente het aantal woningen omlaag naar 2600.

In het deze week vastgestelde masterplan is het aantal woningen vastgesteld op 3100. Ook wordt niet meer uitgegaan van een op zichzelf staande wijk, maar wordt Zuidbroek verweven met de naastgelegen herstructureringswijk Zevenhuizen. Samen vormen de oude en nieuwe wijk een gebied dat volgens Apeldoorn van andere Vinex­locaties verschilt vanwege variatie in stijl en grootte van woningen, het vele groen en de ruimte opzet.

Reageer op dit artikel