nieuws

AM zet rem op bouw dure woningen

bouwbreed

amsterdam ­ AM gaat dit jaar minder dure woningen bouwen. De vraag hiernaar is volgens de projectontwikkelaar ingezakt. Het voormalige Amstelland wil daarom plannen op Vinex­locaties in vooral de Randstad aanpassen om ruimte te maken voor scherp geprijsde woningen.

Dat heeft de beursgenoteerde onderneming bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt. Concrete percentages kan bestuursvoorzitter K. de Ruiter niet noemen. “Dat hangt erg af van de samenwerking met de gemeenten”, wijst hij op zijn belangrijkste partner bij de aanpassing van de plannen. De bestuurder verwacht wel dat de lokale overheden mee zullen werken. “Dure woningen bouwen ligt politiek meestal wat gevoeliger dan goedkope.” De slechte woningmarkt, de productie daalde in 2002 met 15 procent, heeft op de winstmarge van deze activiteit geen invloed gehad. Het bedrijfsonderdeel leverde vorig jaar bij een relatief hoge marge van 8 procent een operationeel resultaat op van 37 miljoen euro.

Voor 2003 wordt geen groei verwacht op de markt van nieuwe koopwoningen. Procedures met betrekking tot de ruimtelijke ordening en de stroperige samenwerking met andere partijen op Vinex­locaties zorgen voor vertraging. Somber is AM over de Nederlandse kantorenmarkt. “Er is zo’n stuk verborgen leegstand. We zijn heel wat verder voordat die ruimte is opgevuld”, schat De Ridder de mogelijkheden in. Het operationeel resultaat kwam in 2002 uit op 10 miljoen euro. De marge bleef op een voor de kantorenbranche geringe 4,7 procent hangen.

Grond

De grondportefeuille is met een totale omvang van 2200 hectaren meer dan 60 procent gegroeid. De toename is deels het gevolg van nieuwe aankopen, maar wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de grondportefeuille van branchegenoot MDC, die vorig jaar werd binnengehaald. Van het totale grondbezit is 1080 hectare volledig in handen van de ontwikkelaar. De rest zit in deelnemingen. Met het grondbezit verzekert AM zich van de ontwikkeling van 42.000 nieuwe woningen.

Als gevolg van de overname van branchegenoot MDC steeg de winst het afgelopen jaar met bijna 60 procent naar 52,2 miljoen euro. AM zette een omzet van 847 miljoen euro in de boeken. In vergelijking met een jaar eerder is dat een stijging van 14 procent. Met weinig groeimogelijkheden thuis richt AM het komende jaar de blik op Europa. De Ridder ziet daar nog ruimte voor groei. Met name in Zuid­ en Oost­Europa is behoefte aan nieuwe winkelcentra.

In Spanje wordt het komende jaar ook aan de woningmarkt gesnuffeld en kijkt de onderneming uit naar overnames. Daarbij gaat het voornamelijk om gespecialiseerde bedrijven.

Reageer op dit artikel