nieuws

Afslanking ABB kost meer banen

bouwbreed

rotterdam ­ Technologieconcern ABB schrapt in Nederland 244 arbeidsplaatsen extra. Door de ingreep zal het bedrijf medio 2004 in ons land nog 825 medewerkers aan de slag hebben. Enkele maanden geleden bedroeg de personele sterkte nog 1283 medewerkers.

Het snoeien van ABB Benelux, waarvan ABB Nederland onderdeel uitmaakt, past in de strategie van het Zweeds­Zwitserse moederbedrijf ABB om zich te concentreren op de kernactiviteiten automatiserings­ en energietechnologie. Doelstelling is het rendement van de onderneming drastisch te verbeteren.

Ten aanzien van de Nederlandse activiteiten was al besloten Building Systems af te stoten. Door de binnenkort te realiseren verkoop van het bedrijf verdwijnen 175,5 arbeidsplaatsen. Deze week viel de beslissing aanmerkelijk verder te snijden in de organisatie. Vakbonden en ondernemingsraad zijn op de hoogte gebracht dat de komende vijftien maanden nogmaals 244 volledige arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. De sanering richt zich op het afstoten van werkzaamheden die niet tot de kernactiviteiten behoren.

ABB Benelux verwacht de gedwongen ontslagen in Nederland te kunnen beperken tot ongeveer vijftig. Circa 190 banen zullen verdwijnen door natuurlijk verloop en vervroegd uittreden.

Moederbedrijf ABB is in zwaar weer gekomen vanwege zware asbestclaims die de Amerikaanse dochteronderneming Combustion Engineering achtervolgen. ABB sloot 2001 af met een verlies van 470 miljoen dollar en kwam vorig jaar nogmaals 420 miljoen dollar tekort. Het technologieconcern hoopt dat dit voorjaar door een gerechtelijke uitspraak een einde komt aan de asbestnachtmerrie.

Herstructureringen

ABB kondigde eind vorig jaar herstructureringen aan die besparingen van minstens 800 miljoen dollar moeten opleveren. Een kleine 1400 projecten zijn uitgezocht om de afslanking te realiseren. Besloten is onder andere om offshorespecialist ABB Lummus ­ dat geen deel uitmaakt van ABB Benelux ­ af te stoten.

Op de toppen van het succes werkten 235.000 medewerkers van het Zweeds­Zwitserse concern een omzet van 35 miljard dollar bijeen. In het huidige scenario van inkrimping en heroriëntatie klinkt ABB in tot een onderneming met 95.000 medewerkers.

Reageer op dit artikel