nieuws

Zirconia vaak sterker dan staal

bouwbreed

den haag ­ Keramische materialen leveren vaak betere gereedschappen op dan staal, menen onderzoekers van de universiteiten van Sheffield, Glasgow en Leeds. De wetenschappers werken samen met het Britse bedrijf Dynamic Ceramic.

De studie houdt vooral verband met zirconia, een keramisch materiaal waarvan de sterkte en hardheid overeenkomen met die van staal en dat in hoge mate slijtvast en chemisch resistent is. Zo maakt zirconia het staal van zaagbladen scherper en gladder en laat ze zo’n vijftigmaal langer meegaan. Zirconia verliest de sterkte evenwel wanneer het bij een temperatuur van 100 tot 600 graden Celsius in contact komt met water.

Onderzoekers uit Sheffield menen nu een oplossing te hebben gevonden voor deze zogeheten hydrothermische degradatie. Een toeslagstof als bijvoorbeeld aluinaarde houdt de sterkte en de eigenschappen van het zirconia overeind. Het onderzoek ontving twee subsidies van in totaal 800.000 euro.

Reageer op dit artikel