nieuws

Zeventig ton roestvast staal in appartementencomplex

bouwbreed Premium

almere ­ Expansiedrift heeft ertoe geleid dat directeur Wim Gort van Hego Steel Trading in Almere eerder deze maand de wisseltrofee voor ‘beste ondernemer van het jaar’ van het stadsbestuur overhandigd kreeg. In tien jaar tijd groeide het Almeers bedrijf van 1100 vierkante meter bedrijfsoppervlak naar de huidige 13.000 vierkante meter.

Hego brengt jaarlijks 25.000 ton roestvast staal aan de man. Daarvan gaat 70 procent de wereld over. Vanuit de enorme opslaghal waarin de computergestuurde sorteerlijn een prominente plek heeft, levert de groothandel een ruim assortiment metaal in verschillende gewichten, kwaliteiten, maatvoeringen en legeringen. Grootste afnemers zijn de constructiebedrijven. De producten vinden vervolgens hun weg in de chemische en de bouw­ en levensmiddelenindustrie.

Gort verwacht in de komende vijf jaar een bedrijfsgroei van nog eens 50 procent. “De basis van gedurfd ondernemerschap is creativiteit”, stelt de directeur. En die lijkt bij de baas van de handelsfirma ook in scheppende zin onstuitbaar. De entree van het nagelnieuwe onderkomen is door Gort eigenhandig ontworpen: rvs waar het oog reikt, de sfeer allesbehalve kil. Aan de wanden schilderijen van de directeur; de koelkast in de bedrijfskantine heeft hij Corneille­achtig beschilderd.

Metaalplaatknipperij Gort, destijds in Muiden, dateert van 1945. Vader Gerrit begon met ongelegeerd staal dat van de Hoogovens en uit Duitsland kwam. Dat werd op maat gemaakt en aan de bouw geleverd. In 1965 wordt het staal vanaf de coil, de rol dus verkocht. Dit hield voor zowel de producent als de afnemer een behoorlijke kostenbesparing in. Tien jaar later gaat het bedrijf in de groothandel door; Hego is op dit moment Neerlands grootste voorraadhouder van rvs. Het product beslaat 95 procent van de huidige handel, vijf procent gaat op in aluminium. Naast eerste keus rvs levert Hego eveneens ‘maatgedeclasseerd’ rvs. De verkoop van dit restmateriaal dat uitsluitend naar buitenlandse afnemers gaat, is de grootste pijler waarop het succes van Hego rust, het zorgt voor driekwart van de omzet. Gort: “Dit tweede keus materiaal, de handel daarin doen we dus eigenlijk al vanaf 1945, komt van West­Europese staalproducenten van rvs. Deze overproductie van walserijen en metaalverwerkende bedrijven, krijgen we in afwijkende maten binnen met soms lichte oppervlaktebeschadigingen en kleurverschil. Wel is de chemische samenstelling van het materiaal conform AISI of werkstofnummer. We leveren het tweede keus materiaal volledig automatisch gesorteerd op lengte, breedte en dikte en mét ook een volledige garantie op de kwaliteit. In eigen land wordt er overigens nagenoeg geen gebruik van gemaakt.”

Van het tussenproduct dat Hego levert ‘verdwijnt’ zo’n 30 procent in de bouw. “De belangstelling van architecten voor rvs zie je in hun ontwerpen steeds vaker terug”, constateert Gort. Als voorbeeld noemt hij het in aanbouw zijnde appartementencomplex in het paleiskwartier in Den Bosch. Daarvoor leverde Hego 70 ton eersteklas rvs aan Brouwers Zink bv in Maastricht die de coils verwerkte tot gevelbekleding en dakbedekking. Voor het project van acht appartementen wordt 7000 vierkante meter materiaal gebruikt.

Verkoelen Dakbedekkingen uit Beegden is op dit moment druk in de weer met het aanbrengen van het rvs. E. Wassenberg: “Het is voor ons de eerste keer in deze toepassing, waarbij we het felssysteem hanteren. Het materiaal wordt met aparte banen min of meer in elkaar gevlochten. Die banen worden eerst voorgeprofileerd en ter plekke gemonteerd en ‘gevlochten’. Roestvast staal is door de stijfheid ervan moeilijker te bewerken dan zin en koper. Maar in dit geval werkt die stijfheid in ons voordeel, omdat de rvs­gevel, die van boven halfrond naar beneden loopt, het zeil van een schip moet voorstellen. Al die deuken en oneffenheden hebben het effect van een door de zeilen waaiende wind. Precies zoals het de architect voor ogen stond.” De ‘wapperende’ rvs­huizen staan aan een speciaal voor dit project kunstmatig gegraven water en worden komende zomer opgeleverd.

‘In dit geval werkt de stijfheid van roestvast staal in ons voordeel’

Reageer op dit artikel