nieuws

Zanddam beschermt Zwingeul tegen olie

bouwbreed

sluis/knokke­heist ­ De Zwingeul is vrijdag met een zanddam afgesloten. Het natuurgebied in Zeeuws­Vlaanderen, dat op de Belgisch­Nederlandse grens ligt, wordt bedreigd door olievlekken die uit de Tricolor komen. Het vrachtschip zonk half december voor de kust van België. De gemeente Knokke­Heist drong deze week op de maatregel aan bij haar Nederlandse partner Sluis.

Knokke­Heist sloot al vorige week het Zwin aan de Belgische zijde af met een zanddijk. Sluis vond dat niet nodig en trilde palen in grond waartussen gaas werd gespannen. Een oplossing waar burgemeester graaf Leopold Lippens van Knokke­Heist weinig vertrouwen in heeft. “De Nederlanders hebben duidelijk hun veto uitgesproken een zanddam aan te leggen, hoewel dit in het rampenplan als een effectieve maatregel wordt aangeduid”, gaf de Belgische bestuurder in BN/De Stem destijds zijn commentaar op de methode.

W. van der Houwen, hoofd sector gemeentewerken in Sluis, heeft op advies van Nederlandse biologen voor de aanpak gekozen. “In Nederland denken we dat het beter is om het getij niet voor lange tijd te blokkeren. Met het gespannen gaas houden we niet alle olie tegen, maar hoeven we Het Zwin niet dicht te gooien.” De kleine hoeveelheden olie die toch door het gaas heen komen, kunnen volgens Van der Houwen makkelijk worden opgeruimd. De totale schade aan het milieu zou hierdoor geringer zijn dan bij een volledige afsluiting. Lippens trekt het argument in twijfel. “Eén man van de natuurbeweging heeft dat gezegd, maar die vertegenwoordigt niemand”, zet hij de redenering van de gemeente Sluis aan de kant. De bestuurder wil geen olie in het natuurgebied en houdt daar gedreven aan vast. “Ik word nooit moe als ik het Zwin verdedig”, motiveert hij zijn vasthoudendheid. Naast het milieuaspect worstelde Sluis vorige week ook met praktische problemen. Volgens Van der Houwen maakte de harde wind van vorige week het onmogelijk een zanddijk te maken. “Het was windkracht acht, dan kun je het wel schudden.”

Kosten

Voor de gemeente Sluis spelen ook de kosten een rol. “Een zanddam is ongelooflijk veel duurder”, stelt Van der Houwen. Door afslag moet de dam, die wat betreft het Nederlandse gedeelte vrijdag door het loonbedrijf De Feijter uit Biervliet is aangelegd, dagelijks worden onderhouden. De gemeentebestuurder wil de hierdoor hoog oplopende kosten op de eigenaar van de Tricolor verhalen.

De stookolie in de Tricolor is volgens Lippens binnen een week verwijderd. Het Zwin kan dan weer worden geopend. Sluis geeft toe aan druk van zuiderburen

Reageer op dit artikel