nieuws

Wienerberger weer terug op oude niveau

bouwbreed

wenen ­ Wienerberger heeft vorig jaar zijn omzet met 7 procent opgevoerd tot 1,7 miljard euro. De winst op de operationele activiteiten voor afschrijvingen, rente en belasting steeg met 36 procent tot ruim 300 miljoen euro.

Dankzij de resultaten presteert het Oostenrijkse concern, waartoe baksteengroep Terca behoort, weer op het niveau van 2000. Wienerberger verwacht in 2003 geen opleving van de economische omstandigheden. In een groot deel van de markten waar het concern actief is, blijft de conjunctuur zwak. Voor het toch al ontredderde Duitsland wordt gerekend op nogmaals een neergang van de woningbouwproductie met 10 procent.

“De geoptimaliseerde kostenstructuur en het hogere prijsniveau zullen een verdere verbetering van de resultaten mogelijk maken”, aldus bestuursvoorzitter W. Reithofer. De topman houdt rekening met een stabiele tot licht afnemende ontwikkeling in de woningbouw. In de Verenigde Staten zijn nog steeds geen tekenen dat de lust om woningen te bouwen sterk afneemt. Wienerberger concludeert dat de groeiende bevolking en de historisch lage rente voldoende ondersteuning bieden voor een alleszins acceptabel woningbouwniveau in 2003.

“Voor de zich ontwikkelende staten in Oost­Europa verwachten we op de korte termijn een licht afgezwakte groei. Over een wat langere periode bekeken echter zal de uitbreiding van de Europese Unie de koopkracht versterken hetgeen positief uitwerkt op de woningbouwactiviteiten.”

Doelen

Reithofer heeft zich voor dit jaar drie belangrijke doelen gesteld. Op de eerste plaats wordt gewerkt aan de verdere verbetering van de operationele activiteiten. Tweede mikpunt is het nieuw leven inblazen van de klassieke baksteenfabricage. Wienerberger kondigt aan de vrije kasstroom in verdere groei te investeren. De onderneming heeft een reeks kleinere projecten op het oog met grote mogelijkheden tot synergie.

Het derde zwaartepunt in de activiteiten van de Oostenrijkers richt zich op de nieuwe kernactiviteit daken. Recent nam Wienerberger de helft van de aandelen van Koramic Roofing over, met de optie geheel eigenaar te worden van de dakenspecialist. Streven is de capaciteit van de drie nieuwe fabrieken uit de joint venture op de markt te brengen en de resultaten te verbeteren. De baksteenfabrieken in de regio West­Europa (inclusief de Benelux) slaagden er vorig jaar in de omzet met 19 procent te verhogen tot 620 miljoen euro. In Midden­ en Oost­Europa steeg de productie met 16 procent tot 333 miljoen euro. De omzet in de Verenigde Staten kromp met 5 procent tot 291 miljoen euro. Het segment buizen en dakdelen bestreek vorig jaar met een bedrag van 420 miljoen euro al een kwart van de activiteiten van Wienerberger.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels