nieuws

Wasmachine steigers borstelt en schraapt

bouwbreed

waddinxveen ­ Boere Machinefabriek uit Waddinxveen ontwikkelde met de Materieeldienst Bergambacht een reinigingsmachine voor houten en stalen steigerdelen. Per uur maakt de wasinstallatie zo’n driehonderd planken schoon. Inclusief afzuiging is de investering om en nabij 80.000 euro.

Welbeschouwd valt de machine wat buiten het programma van Boere. De machinefabriek bouwt vooral schuurmachines voor de houtbewerking. Het bedrijf uit Waddinxveen deed echter eerder ervaring op met borstelmachines. Met dat in gedachten vroeg de Materieeldienst Bergambacht of de machinefabriek wilde helpen met de constructie van een nieuwe steigerdeelreiniger. De Materieeldienst had eerder zelf een installatie naar eigen ontwerp geconstrueerd. Boere nam dat in grote lijnen over en verbeterde het. Over het geheel genomen functioneerde de machine die ‘Bergambacht’ had gebouwd volgens beide matig, maar was het apparaat wel bruikbaar.

Problemen ontstonden vooral door de slijpende werking van cementstof. Dat kruipt overal tussen en vergt uitermate goede afdichtingen rond bijvoorbeeld spindels en kogellagers. Het bedrijf uit Waddinxveen kon hier de ervaringen gebruiken die het eerder op­deed met schuurmachines voor plafondplaten. Want ook daar komt veel cementstof vrij. De ‘steigerreiniger’ breekt, schraapt en borstelt de planken schoon over een werkbreedte van 350 millimeter. De steigerdelen worden aan twee kanten bewerkt. Boere noemt de installatie gegarandeerd stofvrij. De machine is volledig afgesloten en zuigt het vrijkomende stof af via een patronenfilter. De zware delen vallen in een opvangbak onder in de machine. Eenmaal schoon kan het personeel de planken beter controleren op eventuele gebreken als breuken en knikken. De installatie schoont ook stalen steigerdelen. In dat geval gebruikt de machine alleen de roterende staalborstel met een speciale beharing. Deels omdat cement niet zo sterk aan de platen hecht en deels omdat stalen steigerdelen die zijn voorzien van gaatjes met een opstaande rand, geen breken en schrapen toelaten.

Steenplanken

De houten planken worden niet dunner omdat ze alleen worden geborsteld en niet worden geschuurd. Aanvankelijk wilde Boere de expertise gebruiken die het bedrijf eerder opdeed met het schuren van steenplanken voor betonstenen. Op die planken vormt een mal de stenen waarna een kettingband de plank naar de drogerij transporteert. De plank raakt door dit kettingtransport beschadigd. Toen Boere zo’n tien jaar geleden met het probleem te maken kreeg kostte een steenplank uit azobe zo’n 181 euro. Een kleinere steenfabriek in Gouda had er ruim duizend per jaar nodig. Door afschuren konden ze een jaar langer mee. De benodigde machine kostte indertijd 31.818 euro. Die gebruikte een borstel om het ergste vuil voor het schuren zoveel mogelijk van de planken te vegen.

Kleine markt

Boere wil nu in samenwerking met de Materieeldienst Bergambacht nagaan of er meer belangstellenden voor de steigermachine zijn. Het Waddinxveense bedrijf rekent vooralsnog niet met een grote markt. Aannemers besteden het steigerwerk zoveel mogelijk uit aan gespecialiseerde bedrijven en kopen dus niet zelf zo’n machine. De markt telt maar een beperkt aantal steigerspecialisten.

Reageer op dit artikel