nieuws

Vinci spiegelt zich in Frans paleis

bouwbreed Premium

rueil­malmaison ­ De Franse bouwer Vinci treft voorbereidingen voor de renovatie van de beroemde spiegelzaal van het paleis te Versailles. Specialisten van het concern hebben een halfjaar uitgetrokken om voorbereidende studies te verrichten.

De eigenlijke werkzaamheden gaan in het voorjaar van 2004 van start. De volledig herstelde spiegelzaal wordt naar verwachting eind 2006 opgeleverd.

Bijzonder aan het contract met de Franse overheid is dat Vinci de rol op zich neemt van maecenas. Bij het in oude luister herstellen van de beroemde zaal stelt het bouwbedrijf zijn gespecialiseerde kennis beschikbaar. Daardoor blijven de kosten voor de Franse staat beperkt tot tien miljoen euro.

Hart

De spiegelzaal geniet internationale erkenning als kunststuk zonder weerga en vormt het hart van het paleis te Versailles. Het slot staat op de werelderfgoederenlijst van de Unesco. De zaal werd naar plannen van Jules Hardouin­Mansart tussen 1678 en 1684 gebouwd. Over een lengte van 73 meter zijn zeventien bogen bekleed met 357 spiegels. De schilderingen in de door Charles le Brun vormgegeven gewelven zijn het monumentaalste plafondschilderij van Frankrijk.

Bij de renovatie richt Vinci zich niet alleen op schilderingen en versieringen. De verwarming, verlichting en brandbescherming zullen alle worden gemoderniseerd. Een internationale commissie van experts houdt gedurende de werkzaamheden de vinger aan de pols.

Vinci heeft afgelopen jaren naamgemaakt met de restauratie van belangrijke cultuurgoederen. De Fransen knapten de gothische kathedraal van Straatsburg op en namen te Parijs de fonteinen op het Place de la Concorde en de gevel van Opera Garnier onder handen. In Berlijn verbeterde Vinci de brandbescherming van de Rijksdag.

Rondweg

In Groot­Brittannië hebben twee Vinci­dochters de opdracht gekregen een wegvak van de Londense rondweg M25 bij Dartmoor te beheren. Ter plaatse passeert de snelweg de Theems en wordt tol geheven. Van de weg met Europa’s drukste tolbrug­ en tunnel maken dagelijks 15.000 automobilisten gebruik. Het contract van de Vincidochters Crossing Compagny en Ringway start op 1 april 2003 en heeft een looptijd van drie jaar. Na afloop van die periode geldt een optie van twee jaar.

‘Bouwer neemt rol van maecenas op zich’

Reageer op dit artikel