nieuws

Vinci op koers met omzet van 17,6 miljard euro

bouwbreed

rueil­malmaison ­ Vinci heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 17,6 miljard euro. Het Franse bouwconcern is 2003 begonnen met een opdrachtportefeuille van 11,6 miljard euro. Voor 2002 wordt een hogere winst in het vooruitzicht gesteld dan de 454 miljoen euro over 2001.

De bouwreus uit Rueil­Malmaison is optimistisch over de vooruitzichten op 2003. Vinci vindt de benutting van de capaciteit prima en kan met de bouworders een jaar vooruit. De omzet van 17,6 miljard euro betekent een stijging van 2,4 procent ten opzichte van 2001. Door een terugslag bij de aanleg van wegen moest het concern in de bouw 1,4 procent inleveren op de topprestatie van het voorgaande jaar. In het segment concessies en dienstverlening realiseerde Vinci een toename van 5 procent tot 1,8 miljard euro. Bij de energie­informatie groeide de omzet met een klein procent tot 3 miljard euro.

Wegenbouwdochter Eurovia incasseerde in 2002 een afname van de omzet met 5,4 procent tot 5,2 miljard euro. De daling is na twee jaren stevige groei vooral terug te voeren op de met 9 procent afgenomen bouwproductie in Frankrijk. De buitenlandse omzet, gestegen tot 43 procent, blijf met 32,3 miljard euro stabiel. In het door moeilijke marktomstandigheden gekwelde Duitsland trapt Vinci stevig op de rem en stoot nevenactiviteiten af. Wordt Duitsland buiten beschouwing gelaten dan steeg de buitenlandse omzet licht tot 1,6 miljard euro. De groei komt vooral vanuit Groot­Brittannië, Tsjechië en Canada.

Effect

De bouwpoot Vinci Construction heeft ­ door de integratie van Crispin & Borst ­ zijn omzet iets kunnen opvoeren tot 7,3 miljard euro. In Frankrijk nam de productie met 2,6 procent af tot 3,8 miljard euro. Het effect van de voltooiing van het belangrijke glasvezelproject Telia (1400 kilometer) werd grotendeels opgevangen door grote havenwerken en milieutechnische ingenieursbouw.

De buitenlandse omzet nam toe tot een aandeel van 48 procent. De productie steeg met 7,2 procent tot 3,5 miljard euro. De werkzaamheden in Groot­Brittannië namen met 10 procent toe vanwege onder andere de deelname in de spooraanleg tussen Londen en de Kanaaltunnel. Goede zaken doet Vinci ook in Duitsland met zijn beheersactiviteiten op steunpunten van het Amerikaanse leger.

Reageer op dit artikel