nieuws

Verkoop Building Systems bijna rond

bouwbreed Premium

antwerpen ­ ABB Benelux verwacht binnen enkele maanden de verkoop van installatiebedrijf Building Systems af te ronden. Met de afslanking levert het technologiebedrijf 20 procent van de omzet en 35 procent van zijn personeelsbestand in.

Building Systems heeft in Nederland vestigingen te Amstelveen, Amersfoort, Best, Oud­Beijerland en Den Haag. De verkoop van Building Systems Benelux past in het plan de in problemen geraakte technologiegigant ABB weer gezond te maken. Op het hoogtepunt van zijn roem telde het Zweeds­Zwitserse concern 235.000 medewerkers die borg stonden voor een omzet van 35 miljard dollar. Vorig jaar schraapte ABB onder moeilijke omstandigheden een omzet van 18,3 miljard dollar bijeen en was de personele sterkte geslonken tot 146.500 medewerkers. Doel is om door inkrimping en afstoting van bedrijfsonderdelen de broekriem verder aan te halen tot circa 98.000 medewerkers.

“De vestigingen van Building Systems in België en Nederland worden verkocht als één pakket”, verzekert directeur M. Croon van ABB Benelux. “De interesse voor het bedrijf komt van diverse kanten. Ik heb daarom het volste vertrouwen dat de verkoop voor de zomervakantie kan worden afgerond”. Building Systems realiseerde vorig jaar met 816 medewerkers een omzet van 122 miljoen euro.

Kernactiviteiten

De kernactiviteiten van ABB hebben, dankzij een fikse tussensprint in het vierde kwartaal, goed gepresteerd. De divisie Energie voerde de omzet met 10 procent op tot 4,4 miljard dollar. Automatiseringstechnologie klom met 6 procent naar 5 miljard dollar. De winst voor rente en belasting steeg bij de kernactiviteiten met 39 procent. Desondanks bedroeg het netto verlies over 2002 maar liefst 787 miljoen dollar.

“Het was een moeilijk jaar”, verzuchtte bestuursvoorzitter J. Dormann gisteren in Zürich. “Maar we hebben het ergste achter de rug”.

De verliezen van ABB in 2002 zijn vooral terug te voeren op zware asbestclaims bij het bedrijf Combustion Engineering. De onderneming sloot 2001 af met een negatief saldo van 470 miljoen dollar en schreef vorig jaar met een verlies van 420 miljoen dollar opnieuw dieprode cijfers. De nachtmerrie lijkt voor ABB bijna voorbij omdat de tekenen gunstig zijn dat Combusting ­ met instemming van de asbestklagers ­ van de Amerikaanse rechter de bijzondere status Chapter 11 krijgt. In april wordt de uitspraak verwacht dat de asbestclaims voor ABB niet verder kunnen oplopen. In 2002 liep het aantal asbestklachten aan het adres van Combusting nogmaals met 26 procent op tot 34.568 stuks.

Offshore

Behalve Combusting droegen in belangrijke mate tot de verliezen bij de inmiddels niet meer tot de kernactiviteiten behorende sectoren Olie ­ Gas ­ Petrochemie (93 miljoen dollar) en Structured Finance (78 miljoen dollar). Offshorespecialist ABB Lummus staat om die reden in de verkoop.

Reageer op dit artikel