nieuws

Veilig werken? (3)

bouwbreed

Veilig werken? (3)

In navolging op ‘Veilig werken? 1 en 2′ respectievelijk in Cobouw , 21 januari en 4 februari 2003 vragen ook wij uw aandacht voor geplaatste foto’s. Al geruime tijd ergeren wij ons in hoge mate aan bepaalde foto’s waarop mensen hun bouwwerkzaamheden onveilig uitvoeren. Veilig werken moet naar onze mening voor alle bij het werk betrokken partijen een hoge prioriteit hebben. Uw dagblad zou zich hiervan bewust moeten zijn. Afbeeldingen waarop veiligheidsregels overduidelijk worden genegeerd horen dan ook volgens ons niet thuis in een bouwkrant. Ter verduidelijking volgt hieronder een selectie van foto’s uit een aantal uitgaven in 2003. Te beginnen met: Meetwerk, 11/13 januari. Hier is een medewerker zonder enige bescherming aan het werk op hoogte, op een pallet die door een verreiker omhoog wordt gehouden; Verbouw Paradiso, 17 januari. Welke sloopwerkzaamheden er hier precies worden verricht is ons niet duidelijk. In ieder geval vliegen de stukken puin alle kanten op en is oogbescherming niet in gebruik; Sportcentrum, 22 januari. Een werknemer staat hier op een plastic verfblik!; Overdekte Speeltuin, 23 januari. Op deze foto zijn medewerkers op een hoogwerker zonder helm, werkend onder hijslast afgebeeld; Overbodig, 29 januari. Hier hakt een man beton met een pneumatische hamer, zonder veiligheidsbril. De bouwhelm heeft hij gemakshalve los bovenop zijn petje gezet; Onderwaterpomp, 25/27 januari. Een werknemer werkt staand op een ladder en heeft geen hand vrij om zich vast te houden en tot slot, eveneens in deze krant, Nieuw Rayonkantoor. Een man werkt hier vanaf een ladder naast een opgestelde steiger aan een nieuw rayonkantoor voor Rijkswaterstaat. Voorafgaande voorbeelden spreken naar onze mening voor zich. Kortom: in een vakblad voor de bouw verwachten wij dergelijke foto’s niet. Cobouw dient toch het goede voorbeeld te geven.

De vastgelegde, helaas onveilige en realistische situaties op de werkplek zijn niet onze verantwoordelijkheid, maar krijgen wel regelmatig in Cobouw terzakekundige aandacht. Red.

Reageer op dit artikel