nieuws

Toolcat veelzijdig op alle terreinen

bouwbreed

den haag ­ Bobcat Company, de Amerikaanse uitvinder van de skid­steerlader, die bijna een soortnaam is geworden, heeft een handig en veelzijdig voertuigje ontwikkeld. Deze Toolcat is het resultaat van drie jaar onderzoek na ‘signalen uit de markt’.

De Toolcat ziet eruit als een golfwagentje met een laadbak, waaraan aan de voorzijde het hele assortiment aanbouw­ en uitrustingsstukken als borstels, schuivers, palletvorken, grijpers en grondboren kunnen worden gehangen. De bedoeling van Bobcat was een voertuigje te ontwikkelen, dat op vele terreinsoorten uit de voeten kan en voor vele doelen inzetbaar is. Het is een vierwiel aangedreven en vierwiel gestuurd wagentje geworden, dat zich met en snelheid van maximaal 18 km/h van de ene werkplek naar de andere kan verplaatsen. Het wagentje heeft twee versnellingen.

Bobcat ziet vooral toepassingen in tuin­ en landschapsonderhoud, sneeuwruimen en soortgelijk werk door professionals in grote tuinbouwbedrijven, parken, gemeentelijke diensten, scholen, universiteiten en dergelijke.

De 5600 Toolcat is uitgerust met een dieselmotortje van Kubota, die 44 pk levert. Het wagentje heeft kleine, brede wielen en heeft door de besturing en aandrijving op vier wielen een draaicirkel van maar vijf meter. De ophanging is dusdanig, dat een last van bijna een ton geen probleem geeft bij het rijden, zelfs op ruw terrein.

Simpel

Aan de tweepersoons cabine heeft Bobcat veel aandacht besteed. De bediening is buitengewoon simpel. Er zit een gewoon stuur in en gas­ en rempedalen. In de armleuning aan de bestuurderskant zit een joystick voor de bediening van de aanbouw­ en uitrustingsstukken. Een ROPS en veiligheidsgordels behoren tot de standaard uitrusting. Verwarming en airco zijn opties.

Wie het voertuig wil zien, moet naar de VS. De directie van Bobcat heeft besloten de Toolcat eerst op de Amerikaanse markt te brengen.

Reageer op dit artikel