nieuws

Tilburg heeft grootste kous in de Benelux

bouwbreed

tilburg ­ Deze week wordt de laatste hand gelegd aan een rioolrenovatie met de grootste kous ooit in de Benelux aangebracht. Het gaat om een kous met diameter van 2000 millimeter en een lengte van 287 meter.

De gemeente Tilburg had al eerder reparaties aan het riool onder de Zevenheuvelenweg laten uitvoeren. Zand spoelde onder het fietspad uit omdat voegen lekten. Reparatie met zogenoemde aquaringen bleek niet te voldoen. Ook injecteren met hars heeft niet mogen baten.

Om de problemen met de uit 1960 stammende riool definitief te verhelpen heeft de gemeente een keus gemaakt uit vier methoden: voegen (afdoende) repareren, buis in buis, riool vervangen en de kousmethode. De laatste scoorde op de criteria van toetsing van de methoden als beste. De uitvoering is opgedragen aan Insituform Rioolrenovatietechnieken bv in Delft.

De is gemaakt in Engeland bij Insituform Linings PLC de vestiging die het basismateriaal voor de kousen levert, De kous bestaat uit diverse lagen naaldvilt. De kous voor de Zevenheuvelenweg is naar de Franse vestiging in Parijs verscheept. Gezien de afmeting moest de kous daar worden geïmpregneerd met polyesterhars. Na de behandeling bedraagt het gewicht van deze kous ongeveer 70 ton. Het geheel is per as afgevoerd naar Tilburg met speciaal transport onder begeleiding.

Waterdruk

Aanbrengen van de kous gebeurd vanuit een zijde van het riool. De kous is met behulp van waterdruk in het riool afgerold. daardoor komt de gladde coatinglaag aan de binnenzijde te zitten en het naaldvilt met de hars tegen de oude rioolwand. Door na het inbrengen het water te verwarmen tot 80 graden Celsius begint het uitharden van de hars. Dat heeft 24 uur geduurd. Na afkoelen is de kous afgewerkt. Begin en eindstukken moeten eraf en bij tussenputten moeten openingen komen. Ook zijn de huis­ en kolkaansluitingen van binnenuit opengefreesd.

Na de renovatie kan het riool de komende 70 jaar zijn functie weer vervullen. Eind deze week wordt daarmee een begin gemaakt als het riool vrijdag weer in gebruik genomen na drie weken werk met een minimum aan hinder.

Reageer op dit artikel