nieuws

Staalconcern Corus roept hulp in van adviesbureau

bouwbreed

ijmuiden ­ Staalconcern Corus heeft de hulp ingeroepen van adviesbureau McKinsey om zich te buigen over de strategie van de Brits­Nederlandse onderneming. Dat heeft een woordvoerder van Corus bevestigd.

Een belangrijk punt in het onderzoek is de voorgenomen verkoop van de aluminiumtak aan het Franse Pechiney. De transactie levert Corus 750 miljoen euro op, maar stuit op bezwaren van de centrale ondernemingsraad (cor) van Corus Nederland. De cor is tegen de verkoop als de opbrengst niet wordt gebruikt voor noodzakelijke investeringen in Nederland. De top van Corus Group in Londen wil het geld gebruiken voor versterking van de balans van het noodlijdende concern.

Volgens de zegsman van Corus is McKinsey al enkele weken bezig met het onderzoek. Het bedrijf verwacht over ongeveer twee weken de uitkomst. De aluminiumdivisie valt onder Corus Nederland, het voormalige Hoogovens dat in 1999 fuseerde met British Steel. Bij de Nederlandse tak bestaat de opvatting dat de financiële problemen van heel Corus vooral komen door de slecht draaiende staalfabrieken in Engeland en Wales.

Commissarissen

De commissarissen van Corus Nederland hebben eind vorig jaar laten doorschemeren het in grote lijnen met de cor eens te zijn. Zodra de Nederlandse directie een standpunt heeft bepaald, moet ze dat voorleggen aan de commissarissen. Vooralsnog overlegt de directie vooral met het hoofdkantoor in Londen. De concerntop wil de vrijheid houden om de honderden miljoenen uit de aluminiumverkoop naar eigen inzicht te besteden. De centrale leiding denkt dan vooral aan een verbetering van de schuldpositie. (anp)

Reageer op dit artikel