nieuws

Sportvloer als zonnecollector

bouwbreed

rotterdam ­ Solkav Benelux uit Beilen levert met de Sport Solar een mat in de vorm van een zonnecollector. Die kan als sportvloer dienen, als zonnecollector en als kunstijsbaan. Een vloer uit Sport Solar kost ruim 300 euro per vierkante meter en verdient zich volgens de leverancier in vier tot vijf jaar zonder subsidie terug. Solkav ontving er eerder dit jaar de noviteitenaward van de vakbeurs Splashure, Sport & Recreatech voor.

Solkav Benelux is een dochteronderneming van Solkav uit het Oostenrijkse Wilhelmsburg. Dat bedrijf ontwikkelde de Sport Solar zo’n acht jaar geleden voor de recreatiesector en paste het sindsdien toe in zo’n twintig Oostenrijkse sportvoorzieningen. De sportvloer is weer een afgeleide van een zonneboilersysteem dat al meer dan twintig jaar bestaat en in ruim 10.000 installaties is verwerkt. Het rendement van de sportvloer bedraagt zo’n 81 procent. In de berekening van de leverancier levert het systeem zo’n 332 kilowattuur per vierkante meter op. De Sport Solar voldoet aan de normen voor sport­ en recreatievoorzieningen en is antislip en slijtvast. Solkav Benelux biedt de vloer sinds oktober aan.

Buisjes

De zonnecollector bestaat uit een mat uit EPDM waarop buisjes uit hetzelfde materiaal zijn aangebracht. De matten worden in één richting gelegd en met rechthoekige plakstrippen op de ondergrond gelegd of gelijmd. De kwaliteit van de ondergrond moet overeenkomen met die waar later asfalt op wordt aangebracht. De ruimte tussen de buisjes wordt met een granulaatmengsel opgevuld. Dat granulaat wordt met een bindmiddel gefixeerd. Op deze laag wordt een laag gekleurd granulaat gestrooid en gebonden.

Zwembadverwarming

Het mengsel bepaalt de hardheid en de waterdoorlatendheid. De buisjes worden met water of een water/glycol­mengsel gevuld. De energie die het systeem opneemt kan direct aan bijvoorbeeld een zwembadverwarming worden afgegeven of indirect in een warmtepomp worden gebruikt. Beschadigingen zijn volgens Solkav gemakkelijk te repareren door de beschadigde buisjes uit te snijden en door nieuwe vervangen.

Reageer op dit artikel