nieuws

Sphinx wil schade vierdaagse staking op bonden verhalen

bouwbreed

MAASTRICHT ­ Sanitairfabriek Sphinx in Maastricht wil de schade van ruim 1 miljoen euro als gevolg van de vierdaagse staking door het personeel vorige week, op de vakbonden verhalen. Dat zou via een bodemprocedure bij de rechtbank moeten gebeuren.

Na bemiddeling door burgemeester G. Leers van Maastricht bereikten directie en bonden afgelopen weekend een akkoord, waarna de stakers weer aan het werk gingen. De afvloeiingsregeling voor de 120 werknemers, die als gevolg van een reorganisatie weg moeten, wordt met 190.000 euro verbeterd. De directie van Sphinx vindt het buiten proporties dat voor zo’n relatief laag bedrag moest worden gestaakt.

De vakbonden reageren verbaasd tot geïrriteerd over de houding van Sphinx. Temeer omdat Sphinx vorige week aan de vooravond van de staking een kort geding in Utrecht verloor. De rechter verklaarde de staking toen legitiem.

Overigens benadrukt de directie nogmaals dat het bedrijf zoekt naar nieuwbouw in Maastricht. De oude fabriek van Petrus Regout moet weg uit het centrum. Op de Bosstraat bij de Markt, waar het gebouw nu staat, moet woningbouw komen. De stakers waren bang dat het bedrijf zou uitwijken naar andere landen, maar de directie kiest voor Maastricht omdat daar alle knowhow voorhanden is en het productieproces om gespecialiseerde medewerkers vraagt.

Reageer op dit artikel