nieuws

Sloot moet zinkend Schokland redden

bouwbreed Premium

SCHOKLAND ­ Een ‘natte zone’ moet ervoor zorgen dat Schokland niet langer blijft zinken en dat de fundamenten van oude kerkjes en huizen behouden blijven. Op het voormalige Zuiderzee­eiland is begonnen met de aanleg van een brede sloot aan de oostkant van het gebied.

De Unesco bestempelde Schokland in 1995 tot werelderfgoed. Het gebied ligt sinds 1942 midden in de Noordoostpolder. Door de inpoldering begon het eiland uit te drogen en is het eiland 1 tot 2 meter gezakt. Boeren uit de omgeving hebben grond uit productie genomen waardoor nu in een zone van 135 hectare een geul kan worden gegraven. Daarin wordt water uit de Schokkertocht gepompt. De nieuwe sloot moet ervoor zorgen dat de bodem van het voormalige eiland meer water gaat vasthouden.

Reageer op dit artikel