nieuws

Rol bewonersgroepen groeit

bouwbreed

utrecht ­ Steeds meer bewonersgroepen nemen zelf het voortouw voor de renovatie van hun (huur)woningen. Dit is een conclusie van prof.ing. A.F. Thomsen, hoogleraar woningverbetering aan de TU Delft en voorzitter van de jury van de Nationale Renovatieprijs. Op de Bouwbeurs Utrecht werden gisteren de nominaties bekendgemaakt.

Thomsen noemde als voorbeeld van bewonersinbreng een project van vooroorlogse woningen in Harlingen, overigens niet een genomineerd project. De hoogleraar was blij verrast over het niveau van de inzendingen. Fascinerend en verheugend, vond hij de meeste projecten.

Hij signaleerde nog een aantal trends in de renovatiemarkt. Er worden steeds meer complexen ouderenwoningen gerenoveerd. Dit is uiteraard niet zo opzienbarend, gezien de groeiende doelgroep. Meer opvallend is dat met name corporaties steeds meer kiezen voor ingrijpende woningverbetering. Ze kiezen bijvoorbeeld voor herdifferentiatie. Goedkope ingrepen voor de korte termijnof alleen maar een likje verf zie je weinig meer, aldus Thomsen. In de categorie herbestemming valt het op, dat het steeds meer de grote projectontwikkelaars zijn die de kar trekken. Mooie woningen in historische panden zijn hier aan de orde. Dergelijke projecten zijn duidelijk niet voor de onderkant van de woningmarkt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels