nieuws

René en George

bouwbreed

René en George

Komende week wordt in ieder geval voor twee heren uiterst spannend. René Kottman en George Bush. Daar houdt de overeenkomst tussen beiden ongeveer wel mee op. Bush slaakt hoe langer hoe oorlogszuchtiger taal uit en brengt de wereld aardig in verwarring. Kottman daarentegen probeert zich uit alle macht stil te houden en rust in de tent te brengen.

Waar Bush voor de Veiligheidsraad zijn minister van Buitenlandse Zaken en held van de Golfoorlog Colin Powell in stelling brengt, houdt Kottman het rustig, maar krijgt hij niettemin de publiciteit over zich heen. Komende week echter zal hij opening van zaken geven.

Dat geeft evenwel wederom een overeenkomst tussen beide heren. De beleggers worden behoorlijk nerveus van ze. Bush heeft echter meer invloed, dus daar heeft de hele beurs last van. Kottman heeft ervoor gezorgd dat de handel in zijn aandeel deze week tot ongekende hoogte gestegen is.

Daarbij is duidelijk dat de beleggers niet weten waar ze aan toe zijn. Woensdag bijvoorbeeld dreigde het aandeel zomaar 15 procent te verliezen. Gelukkig voor Kottman krabbelde het weer op. Maar ondertussen wordt er al drie dagen lang veel meer in het aandeel gehandeld.

Een andere Nederlandse bouwer is inmiddels ook in de publiciteit gekomen. Heijmans. De rechter acht de bouwer samen met de gemeente Etten­Leur schuldig aan BTW­ontduiking. Een boete van twee ton is het gevolg. De belegger wordt hier echter niet warm of koud van. De Van Vonno­boys blijken toch sexier dan veronderstelt. Zoals het bij BAM maar al te vaak is gegaan, kruipt het aandeel langzaam omhoog. Het koersdoel van menig analist van 20 euro is echter nog niet in zicht.

Dat kan ook nauwelijks waar de Amsterdamse effectenbeurs er maar niet in slaagt om een stijgende lijn te pakken. In dergelijke omstandigheden is het voor kleinere fondsen des te moeilijker om winst te pakken.

Dankzij Bush gaat het wel goed met Wim Kok. Als kersvers commissaris van Shell kan hij zich verheugen in stijgende koersen. Voor een sociaal­democraat moet het bizar zijn de oorlogsvoorbeidingen van Shell te aanschouwen.

Voor de beleggers is er ook nog een hoop. Voor de Golfoorlog verloren de beurzen enorm. Onmiddellijk na het begin van de oorlog, stegen aandelen met tientallen procenten. Nu maar afwachten wat Kottman uit de hoge hoed tovert. Wellicht dat zijn woorden weer wat bijdragen aan een stabielere, hopelijk stijgende lijn van het aandeel Ballast Nedam. Lukt dat niet dan lijkt het bedrijf geen lang zelfstandig leven meer beschoren. Dat zal grootaandeelhouder Hochtief niet toestaan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels