nieuws

Pijn tot op het bot bij Ballast Nedam

bouwbreed

nieuwegein ­ De pijn bij Ballast Nedam gaat tot op het bot. In minder dan een jaar is de beurskoers met 83 procent gekelderd. Terwijl de in september aangekondigde ontslaggolf met een omvang van tweehonderd arbeidsplaatsen op drift komt, kijken de medewerkers bezorgd uit naar dinsdag.

Het bestuur komt dan met belangrijke mededelingen. Personeel, pers en aandeelhouders zetten zich schrap uit vrees voor nieuwe onheilstijdingen. “De mensen zijn gedeprimeerd”, zo omschrijft de voorzitter van de centrale ondernemingsraad L. Schuur de stemming onder het personeel. De eerste 27 aanvragen voor ontslag liggen bij de kantonrechter. Ook de voorzitter van de ondernemingsraad is getroffen. “Ballast Nedam trekt zich internationaal terug. Heel logisch dat de ontslagen dan vallen bij achtereenvolgens International, Engineering en de holding”, accepteert Schuur het noodlot. De sanering van tweehonderd arbeidsplaatsen zal zich stap voor stap uitstrekken over een periode van twee jaar. De onder handen zijnde projecten worden eerst afgemaakt. Dankzij haar werk in de ondernemingsraad kent Schuur het klappen van de zweep en voelt ze zich beter voorbereid dan tal van collega’s. Hoewel, de opstelling van de vakbond brandt in als een nieuwe nare ervaring. Terwijl vanuit de ondernemingsraad alle signalen op solidariteit zijn gezet, bokst de vakbond voor haar leden een maand extra loon voor elkaar. Heel vreemd in de rechtszaal de vakbond als tegenstander aan te treffen.

Uitspraak

De uitspraak van de kantonrechter over het ontslag van de eerste 27 werknemers van Ballast Nedam laat wat langer op zich wachten dan gewoonlijk. Er is drie weken tijd genomen, zodat het oordeel geveld wordt op 17 februari. Door de extra tijdsspanne bovenop de gebruikelijke tien dagen, kan de rechter de informatie die dinsdag naar buiten komt laten meewegen. Aan de vooravond van nieuwe beslissingen gedraagt de beurs zich onrustig. De omzet in aandelen Ballast Nedam loopt met 73.528 stuks op tot meer dan het tienvoudige van de handel tijdens normale dagen. Woensdag dook de koers even tot een dubbeltje onder de drie euro.

Ondernemingsraad

Alle turbulentie ten spijt blijft voorzitter Schuur optimistisch. “Ballast Nedam is een onderneming waar je van gaat houden. Dertig jaar werk ik voor het bedrijf. De laatste vijf jaar als archivaris, voordien als administrateur. Het werk voor de ondernemingsraad is een halve dagtaak. Vergeet vooral niet dat met de bouwpoot helemaal niets mis is. Daar werken toch mooi 4000 van de 6000 mensen.” Tot de hoogtepunten van al die jaren rekent de voorzitter ook zeker de baggeractiviteiten. “Een prachtig bedrijf, ook al is Ballast Nedam het baggeren kwijtgeraakt.” Tien medewerkers van de holding voeren volgens de Hout­ en Bouwbond CNV momenteel verweer tegen hun ontslag. De groep wil de ontslagprocedure via het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) voeren en niet via de kantonrechter, zoals is afgesproken in het sociaal plan. “Ze kiezen duidelijk niet voor de snelle weg”, zegt vakbondsbestuurder A. van de Brink. Volgens hem gaat het om ‘werknemers met Ballast Nedam­ondergoed’. “Ze proberen alles om het ontslag terug te draaien. Naar mijn idee tegen beter weten in. Er moet afgeslankt worden, wil Ballast Nedam overleven. De werknemers die overblijven hebben alleen baat bij een gezond bedrijf.”

Reageer op dit artikel