nieuws

Personeel van Sphinx dreigt met staking

bouwbreed Premium

MAASTRICHT ­ Het personeel van sanitairfabrikant Sphinx in Maastricht heeft de directie een ultimatum gesteld om voor dinsdag met een beter sociaal plan te komen. Gebeurt dat niet, dan wordt het bedrijf in Maastricht vanaf dinsdag voor onbepaalde tijd plat gelegd.

Dat heeft het personeel tijdens twee druk bezochte actiebijeenkomsten besloten. De actiebereidheid is groot. Tijdens de bijeenkomsten koos het personeel bijna unaniem, op één blanco stem na, voor actie. Sphinx is bezig met een grote reorganisatie. Daarbij heeft de directie alvast het ontslag van 120 van de 630 medewerkers aangekondigd. Maar de vakbonden zijn niet te spreken over het sociaal plan van de directie. De bonden willen dat het bedrijf de werknemers vergoedt met een uitkering die minstens gelijk is aan de standaardformule die de kantonrechter hanteert bij ontslagen. Daarbij krijgen de werknemers per gewerkt jaar een maand salaris uitbetaald. Sphinx wil bij lange na zo ver niet gaan, en dat is de bonden in het verkeerde keelgat geschoten. Bijkomend probleem is dat de hoofdvestiging van de twee Maastrichtse vestigingen weg moet uit het centrum van Maastricht. Het bedrijf aan de Bosstraat moet plaats maken voor woningbouw. Maar de directie heeft nog steeds niet bekendgemaakt waar het nieuwe bedrijf dan komt, en of dat überhaupt in Maastricht zal komen. Werknemers vrezen dat het bedrijf uitwijkt naar lagelonenlanden. Ze willen dat de directie hierover onmiddellijk duidelijkheid geeft. Verder eisen de werknemers dat Belgische collega’s eenzelfde ontslagregeling krijgen als de Nederlandse werknemers. Vanwege de Belgische belastingwetgeving zou dit betekenen dat de Belgen een extra bonus zouden moeten krijgen om er niet op achteruit te gaan. Een woordvoerder van de directie weigert elk commentaar: “We gaan niet met de vakbonden kissebissen via de media”, liet hij weten. Wel zei hij dat de onderhandelingen met de vakbonden in volle gang zijn. Maar woordvoerster H. Kijzers van FNV­Bondgenoten ontkent dat. De vakbonden hebben de onderhandelingen over de reorganisatie afgelopen week afgebroken, omdat ze zich door de directie voor voldongen feiten geplaatst zien.

Reageer op dit artikel