nieuws

Opvallend woongebouw als blikvanger op markante plek

bouwbreed

nieuw­vennep ­ Een bijzonder woongebouw op een beeldbepalende locatie. Dat was de opgave van een prijsvraag die Woningbedrijf Amsterdam en de gemeente Haarlemmermeer in mei 2000 uitschreven.

Dat bijzondere woongebouw is een complex van 38 sociale huurappartementen van Woningbedrijf Amsterdam, de beeldbepalende locatie is het kruispunt waar het oude dorp van Nieuw­Vennep samenkomt met de Vinex­wijk Getsewoud. Architect V. de Graaf van het bureau Home, in 2000 afgestudeerd aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam, bleek het winnende ontwerp te hebben. Hij ontwierp een poldergebouw dat refereert aan de boerderijen langs de wegen en vaarten van de polder. Het gebouw is dan ook een bewerking van de typische boerderij, waarbij het woonhuis en de schuur zijn samengesmolten tot een nieuwe vorm.

Er wordt in de bouw gebruik gemaakt van ruwe grijze leisteen. Het dak en de gevel worden in hetzelfde materiaal uitgevoerd. Onlangs is de eerste paal geslagen voor dit nieuwbouwproject. De aannemer is Hein Schilderbouw uit Volendam. Naar verwachting vindt de oplevering van de woningen begin volgend jaar plaats.

Reageer op dit artikel