nieuws

Onverwacht bod op deel Ballast

bouwbreed Premium

Joost Zwaga nieuwegein ­ Een nog onbekende investeringsmaatschappij heeft een bod uitgebracht op de Nederlandse activiteiten van Ballast Nedam. Dat heeft bestuursvoorzitter R. Kottman van het bouwconcern gisteren bekendgemaakt. Het bod valt samen met de plannen om de Nederlandse activiteiten te scheiden van de buitenlandse.

Ballast Nedam wil niet zeggen wie de bieder is. Evenmin doet het bouwbedrijf uitlatingen over de hoogte van het bod. Kottman wilde gisteren wel kwijt dat het gaat om “een Nederlandse financiële partij, geen branchegenoot”. Het bod noemde hij “serieus en concreet”. De geheimzinnige bieder wil volgens Kottman de naam Ballast Nedam handhaven. Gisteren zijn de aandeelhouders op de hoogste gesteld van het bod, dat afgelopen weekeinde is binnengekomen. Kottman onthield zich van een waardeoordeel. “De bieding zal nu worden bestudeerd. We zullen goed moeten kijken naar de condities van het bod. Zodra wij een beslissing hebben genomen, zal deze aan de aandeelhouders worden voorgelegd.”

Het bod komt op het moment dat Ballast Nedam zijn Nederlandse activiteiten wil onderbrengen in een nieuwe, separate onderneming. Daarmee worden de goedlopende nationale werkzaamheden juridisch en financieel gescheiden van de verliesgevende buitenlandse. “De risico’s die de internationale projectenmarkt met zich meebrengt, kunnen dan de Nederlandse activiteiten niet meer uithollen”, aldus Kottman. “Werknemers, maar ook opdrachtgevers en toeleveranciers, krijgen zo zekerheid dat Ballast Nedam een grote, betrouwbare speler blijft op de Nederlandse markt.”

De Nederlandse tak, bestaande uit de drie divisies Bouw & Ontwikkeling, Infra en Industrie & Toelevering, draait met vierduizend medewerkers een omzet van 1,1 miljard euro en is winstgevend. Het Duitse bouwconcern Hochtief, dat 48 procent van de aandelen Ballast Nedam bezit, heeft volgens Kottman inmiddels ingestemd met de afsplitsing.

Afgebouwd

De buitenlandse activiteiten worden ondertussen verder afgebouwd. In 2005 zal de laatste van de vijf nog lopende werken in verre oorden worden opgeleverd, aldus Kottman. Voor de Britse divisie, die al maanden in de etalage staat, zijn wel veel kijkers maar geen kopers. Vanwege de risico’s is er nog geen concreet bod uitgebracht. Ballast Nedam gaat daarom door met het “verkoopklaar” maken van het onderdeel. Kottman verwacht de divisie dit jaar nog te verkopen.

Ballast Nedam maakte gisteren verder bekend dat over het vorige jaar een verlies is geleden van tussen de 135 en 150 miljoen euro. Dat is inclusief een extra voorziening van 40 miljoen euro voor het pensioenfonds van de bouwer. Voor de sanering van de internationale activiteiten is een bedrag van tussen de 50 en 65 miljoen euro opgenomen. De verkoop van de baggeractiviteiten leverde een boekwinst op van 60 miljoen euro. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers ging Ballast Nedam nog uit van een totaal verlies van 105 miljoen euro.

Reageer op dit artikel