nieuws

Ontwerpen is meer dan alleen maar ideetje uitwerken

bouwbreed Premium

woerden ­ De ultieme waardering van een ontwerp zit hem in het commerciële realiseren ervan. Dat bleek op een bijeenkomst van winnaars van de prijs georganiseerd door de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN). De ‘creatieven’ onder de prijswinnaars toonden zich teleurgesteld bij vernemen dat hun ontwerp bij de markt door de mand zou kunnen vallen.

De BFBN had de prijswinnaars op de Bouwbeurs begin deze maand wel bekend gemaakt, maar velen van hen ontbraken op de vakbeurs in Utrecht. Student bouwkunde Wouter Zwerink van de Saxion Hogeschool in Enschede won de BFBN­prijsvraag en een groep leerlingen van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen kreeg een juryprijs voor de meest creatieve inzending. Om toch een persoonlijk accent te kunnen geven en om de gewonnen prijzen in ontvangst te kunnen nemen, had de BFBN een praatlunch in het kantoor in Woerden georganiseerd. De bijeenkomst werd direct overgoten met de voordelen van prefab betonproducten zoals de werkgeversorganisatie ze ziet. Niet alles bleek positief maar dat lag eigenlijk niet aan het product prefab beton.

“Het mooi maken van beton met fraaie kleuren loopt terug. De architect weet niet meer hoe je moet detailleren. Er komt water langs de gevels en dat wordt als smerig ervaren. Mede daarom hebben wij de beschikbare kennis over prefab beton laten bundelen. Het is een lijvig werk geworden”, aldus ir A.P. Pielkenrood, directeur van de BFBN. Verschijnen van dit standaardwerk wil echter niet zeggen dat prefab beton is uitontwikkeld zo liet de directeur aansluitend weten.

Identiek Uit de toelichting die de prijswinnaars over hun ontwerpen gaven viel op te maken dat het creatieve proces bij de vier groepen in grote lijnen vrijwel identiek is verlopen. Het begint met een brainstormsessie aan de hand van de opdracht: ontwerp vier gevelelementen die veranderbaar zijn en meerdere functies in zich verenigen. Dat levert een hoop ideeën. Na beoordeling volgt een keuze die dan wordt uitgewerkt. De groepen kwamen tot de volgende ontwerpen: +Spanning gevel, de klapper Windowshopper en Holoraam. Uit de toelichting bleek het, in dezelfde willekeurige volgorde, te gaan om gevelelementen die het licht gevarieerd kunnen binnenbrengen met glas dat door middel van elektrische spanning naar believen ‘mat’ kan worden gemaakt. De klapper is gebaseerd op de bekende inklapbare krat. Een gevel zou gevarieerd kunnen worden door uitkragend gevelelement dat als een krat opengeklapt kan worden. Dan de Windowshopper. Dat ontwerp behelst een gevel die zicht biedt op bijvoorbeeld voorraden (magazijnfunctie of assortiment (etalagefunctie). En ten lotte het Holoraam dat gericht is op energiezuinigheid. Het gaat om een gevelelement dat zelf de spanning levert om de elektrochrome beglazing te kunnen blinderen. Mooie prijswinnende ontwerpen allemaal, maar de winnaar in de categorie techniek (het II­gevelelement) kijkt daar anders tegenaan. Het begin van zijn gang naar een ontwerp komt wel overeen met dat van de ‘creatieven’, maar op een gegeven moment komt er een toetsing aan de praktijk. Dan vallen heel veel mogelijkheden af. Uiteindelijk blijft er een van over. En dat blijkt een winnend ontwerp te zijn.

Teleurstelling De vraag die veel aanwezigen bezig hield was wat met de winnende ontwerpen zou worden gedaan. “Niks “, zei de BFBN. Te merken was dat een gevoel van teleurstelling over de prijswinnaars neerdaalde. De BFBN zei de spullen in hun leslokaal op te hangen en op internet te zullen zetten. “Verder is het niet aan ons om er iets mee te doen. Bedrijven zouden het idee wel op kunnen pakken als ze er iets in zien.” En daarmee bleek maar weer dat elk idee een verschrikkelijke toets moet ondergaan. Die van de markt met krachten die voor creatieven veelal onbekend zijn. De prijswinnaars hoefden echte niet teleurgesteld te blijven. Ze hadden als winnaars al een toegangsbewijs in het vooruitzicht gesteld gekregen voor het grote internationale prefab beton congres BIBM 2005 in de Rai in Amsterdam. Dat is wel een beloning op termijn. Voor de korte termijn is als positief op te merken dat door winnen van de prijs zij zich in gunstige zich zouden onderscheiden als ze zich zouden overgeven aan de krachten van de arbeidsmarkt. Voor een aantal onder hen die onverhoopt niet direct een baan zouden kunnen vinden heeft de BFBN een aantal stageplaatsen bij leden van de bond vastgelegd.

Reageer op dit artikel