nieuws

Met nieuw stadion moet ADO Den Haag wel hogerop

bouwbreed Premium

den haag ­ “Het wordt een stadion waar de residentie trots op zal zijn”, aldus de voorzitter van de Stichting Stadion Ontwikkeling, ir. H.A. van Dijk. De stichting heeft vrijdagmiddag op het stadhuis in Den Haag het nieuwe onderkomen van ADO Den Haag gepresenteerd.

Architectenbureau Zwarts & Jansma, dat al eerder stadions ontwierp voor Feyenoord, FC Utrecht, AZ en Sparta, heeft het voetbalstadion ontworpen. Het stadion dat plaats biedt aan maximaal 15.000 bezoekers, wordt gebouwd op bedrijventerrein Forepark aan de A12 in de noordoostelijke oksel van het Prins Clausplein. Voor de selectie van een ontwikkelaar was een Europese aanbesteding vereist. Volgens de stichting steekt het plan van Zwarts & Jansma zowel financieel als kwalitatief met kop en schouders uit boven de andere drie partijen die meedongen. De bouw gaat circa 29 miljoen euro kosten inclusief voorbereidingskosten. Als de Haagse gemeenteraad positief beslist over de plannen, kan Ballast Nedam in de lente van volgend jaar beginnen aan de bouw van het stadion, waarna de huidige koploper van de eerste divisie er in de zomer van 2005 kan voetballen. Met het nieuwe stadion wil de stichting, waarin vertegenwoordigers zitten uit het bedrijfsleven en ADO Den Haag NV, het profvoetbal in de ‘derde stad’ van Nederland naar een hoger niveau tillen. Het Zuiderparkstadion voldoet niet aan de eisen die de KNVB stelt aan clubs in de eredivisie en biedt onvoldoende financiële mogelijkheden voor een club die op het hoogste niveau wil gaan spelen, vindt wethouder Stolte. Het ontwerp biedt ook ruimte aan ondernemingen op het gebied van vrijetijdsbesteding en kantoren, waardoor het stadion een toegevoegde waarde kan zijn voor de ontwikkeling van het gebied.

Reageer op dit artikel