nieuws

Merlo introduceert microhoogwerker

bouwbreed Premium

utrecht ­ Eind deze maand brengt Merlo uit Westbroek een ‘microhoogwerker’ op de markt. De hefinstallatie is op een onderstel van een Cingo­werktuigdrager gemonteerd. Merlo introduceert verder de Giraf Track 3000 K. Deze machine combineert de functies van een verreiker, hoogwerker en een kraan. De leverancier gebruikte hiervoor een onderstel van Caterpillar.

De hoogwerker kan in nagenoeg elk terrein terecht en biedt een maximale werkhoogte van zo’n 4 meter. Merlo rekent voor de uitrusting een meerprijs van 4500 euro. Afhankelijk van het type kost het onderstel 6700 of 8622 euro. De machine wordt aangedreven door een benzine­ of dieselmotor van Kubota en heeft een hydraulische of hydrostatische transmissie. Merlo levert de Giraf standaard zonder cabine. Die is volgens de leverancier niet altijd nodig; de machinist kan de boven­ en onderwagen radiografisch besturen. Een scherm geeft de hoek en de lengte van de giek weer, de vlucht en het verplaatste gewicht. In de cabineloze variant is dit scherm in de zijkant van de machine gemonteerd. De Giraf beschikt verder over een langs/dwars­beveiliging en een elektro noodgroep. De elektrische groep heeft een vermogen van 2,5 kilovoltampere en betrekt de energie uit een generator die aangedreven wordt door een viercilinder motor van 90 pk van Deutz.

Gewicht

De uitvoering 3000 K­15­17 heeft een eigen gewicht van 15.300 kilo en bereikt een maximale hoogte van 13.000 millimeter bij een maximale vlucht van 11.600 millimeter. Ingeschoven meet de giek een lengte van 5980 millimeter. De uitvoering 3000 K­18­20 heeft een eigen gewicht van 15.500 kilo en biedt een maximale hoogte van 16.000 millimeter bij een maximale vlucht van 13.920 millimeter. Ingeschoven meet de giek een lengte van 6800 millimeter. De aanduiding 3000 staat voor het maximale hefvermogen van 3000 kilo.

Cabine

De cabine is onder meer voorzien van verwarming en een geveerde stoel en vergt een meerprijs van 9500 euro. De basisuitvoering van het model 15­17 kost 120.408 euro; de 18­20 125.407 euro. Merlo biedt ook een reeks accessoires aan als een composiet werkkooi met een extra jib die de werkhoogte met 2,5 meter vergroot. De kooi kan tweemaal 180 graden draaien waarbij de kooi en de jib elk 180 graden draaien. Het bedrijf levert ook een synchro jib met een lier achterop de hefmast.

Merlo, stand BB0019.

Reageer op dit artikel