nieuws

Loodknelstrip: simpel, snel en waterdicht

bouwbreed

rijswijk ­ De wijze waarop de loodslabbe tegen het binnenspouwblad wordt bevestigd, laat in de praktijk nogal eens te wensen over, zo stelt de stichting Bouwlood. Met de nieuwe loodknelstrip wordt de aansluiting een stuk gemakkelijker, sneller en waterdicht.

De loodslabbe in de spouw voert het zakwater en het water dat door het buitenspouwblad is geslagen af. Wanneer het water vanuit de spouw naar buiten stroomt, komt het over een vrijwel horizontaal deel. Dit is het deel waar de loodslabbe is ingemetseld in het buitenspouwblad. Op dit punt kan door onregelmatigheden zoals valspecie, water op de loodslabbe blijven staan en kruipt het water tussen het bladlood door. Een ‘ruggetje’ zuurvrije kit is vaak al voldoende maar dat wordt wel eens vergeten. Soms ook kiest de praktijk voor eigen oplossingen. Te vaak nog worden oude stukken hout of onbewerkt staal gebruikt als waterdichte strip.

Volgens de stichting Bouwlood (voorheen de Stichting Informatiecentrum Bewerkt Lood) is de loodknelstrip bedoeld om af te rekenen met het gerommel op de werkplek. De loodknelstrip, toegepast in combinatie met bladlood biedt een effectieve en gemakkelijke oplossing. De strip heeft een lengte van 160 centimeter en is gemaakt van gerecycled en slagvast hard pvc. Aan de bovenzijde zitten twee waterdichte rubbers met daartussen een zelfklevend schuimrubberen bandje. Voor het gebruik van de knelstrip is dus geen kit nodig.

Werkwijze

Het gebruik van de loodknelstrip wijst zich bijna vanzelf. De Stichting Bouwlood toont overigens op haar website www.bouwlood.nl een animatiefilmpje waarin ze de werkwijze stap voor stap toelicht. Voordat de strip dienst kan doen moet de loodslab worden aangebracht volgens de geëigende methode, dus, overeenkomstig de aanbeveling van de stichting Bouwlood dienen stroken van max. 1,5 m NHL 18 tegen het spouwblad te worden geplaatst, daarna moet de slabbe in model worden gebracht met aan weerszijden van de slabbe een klisrand (een omgeslagen kantje van 2 centimeter). Aan de bovenzijde van de slabbe moet een randje van 2 à 3 centimeter onder een hoek van 45 graden worden omgezet. Dit randje zal later in het knelprofiel haken. Daarvoor dient eerst de beschermende strip van het zelfklevende schuimrubberen bandje te worden verwijderd. Met een gewone regelnagel of schroef zonder plug wordt de knelstrip vervolgens in het binnenblad bevestigd. De daarvoor benodigde gaten zijn al in de loodknelstrip geboord.

Vervolgens dient het spouwlood te worden aangebracht zoals de stichting Bouwlood al langere tijd voorschrijft: elke drie stenen een open stootvoeg aanbrengen die doorloopt tot op het bladlood en daarna het lood voorzichtig omhoog vouwen zodat de dakbedekking goed tegen het lood kan aansluiten. Het gebruik van de knelstrip garandeert een 100 procent waterdichtheid.

Ook wanneer wordt gekozen voor de gangbare applicatie is een goede waterdichtheid te realiseren, blijkt uit onderzoek dat de stichting Bouwlood door TNO Bouw heeft laten verrichten. Gekozen moet worden voor bladlood NHL 18 toe (1,5 millimeter dik), een overlap van zo’n 10 centimeter met klisrand. Voor de zekerheid moet een zuurvrije kit worden gebruikt als extra afdichting voor het geval er water in de spouw blijft staan.

Valspecie

TNO ging uit van normale omstandigheden waarbij het water normaal langs het in de spouw aangebrachte bladlood via de open stootvoeg afwatert. TNO testte een situatie zonder zuurvrije kit. Ook toen bleek het bladlood perfect het water af te voeren zonder dat er lekkage in de spouw optrad.

De praktijk is helaas vaak anders. Er blijft nogal eens door valspecie of andere oorzaken water op het bladlood in de spouw staan. Een ruggetje zuurvrije kit, opgezet tussen de twee lagen bladlood, blijkt een goede garantie voor een honderd procent waterdichte situatie. In de praktijk wordt trouwens al veel volgens deze methode gewerkt.

Stichting Bouwlood, Rijswijk, stand 12C042

Reageer op dit artikel