nieuws

Ligweide en trapveldje in park boven de A16

bouwbreed

prinsenbeek ­ Als compensatie voor de aanleg van de HSL en de verbreding van de A16 krijgt Prinsenbeek een nieuw park van 8,5 hectare dat deels over de snelweg en het spoor komt te liggen.

Het park komt in het gebied aan weerszijden van de A16 en HSL en op twee viaducten van ongeveer 80 bij 100 meter ­ de stadsducten Valdijk en Middenweg ­ die Prinsenbeek en Breda met elkaar verbinden. Automobilisten op de A16 rijden dus straks onder het park door.

De aanleg van het park kan pas beginnen als alle werkzaamheden voor de HSL en de A16 klaar zijn. De stadsducten worden daarin meegenomen. De pijlers staan er al. Het stadsduct Valdijk is bestemd voor alle verkeer, het stadsduct Middenweg is alleen toegankelijk voor langzaam verkeer.

Ondanks de verschillende stukken van het park en de hoogteverschillen gaat het om een aaneengesloten gebied. In het park komen onder meer wandelpaden en waterpartijen, een ligweide, een trapveld en een uitkijkheuvel. Er is ruim vijf miljoen euro beschikbaar voor het park bij Prinsenbeek.

Het ontwerp van bureau Juurlink en Geluk kreeg vorige week enthousiaste reacties bij een presentatie voor omwonenden. Tot half maart kunnen bewoners nog schriftelijk reageren op de plannen. Rond de zomer moet er een definitief ontwerp liggen. De verwachting is dat de aanleg van het park op zijn vroegst medio 2004 kan beginnen, als de tunnelbak bij Prinsenbeek af is. “Zo’n park leg je niet in één seizoen aan”, stelt projectleider F. Veldkamp. “Er zit veel grondwerk in en ook een heuvel.” Hij verwacht een seizoen nodig te hebben voor het grondwerk en nog een seizoen voor de beplanting.

Ontwerpbureau Juurlink en Geluk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels