nieuws

Liever de lucht in

bouwbreed Premium

Liever de lucht in

Nederland telt evenveel varkens als mensen. Die varkens nemen veel ruimte in beslag. Vegetariërs zullen we allemaal wel niet worden, dus architectenbureau MVRDV trok de logische conclusie: voor het ruimtebeslag door de varkensteelt moet een compleet nieuwe, creatieve oplossing gevonden worden.

Ditzelfde bureau tekende voor de aandachttrekkende Nederlandse inzending op de Expo in Hannover. Ook daar ging het om een gestapeld gebouw met een verrassende spreiding van functies over de verschillende verdiepingen: groene ruimte op een hooggelegen etage, waarom niet? Meervoudig ruimtegebruik vereist hele nieuwe manieren van denken. En dus ontwierp MVRDV een wolkenkrabber voor varkens op de Maasvlakte van vijftien verdiepingen hoog, met op elke verdieping per varken een aangename hoeveelheid vierkante meters. En dan ook nog groene balkons met loopruimte buiten.

Het aantal varkens is door deze gestapelde constructie voldoende voor het lonend kunnen exploiteren van een gezamenlijk abattoir en een zelfdraaiend recyclingsysteem voor de mest. Groot voordeel daarvan is dan weer een drastische beperking van het transport. ‘Pig City’: een futuristisch ogende oplossing, die zo verbluffend veel problemen in één keer oplost.

Hoge kantoren zijn al normaal, zelfs varkens gaan dus misschien gestapeld worden, maar hoog wonen heeft in Nederland nog geen draagvlak. De Nederlander wil in een eengezinswoning. Terwijl de bouw van een appartement hogere kosten met zich meebrengt, is de opbrengst lager. De kunst is op een zodanige manier gestapeld te bouwen, dat de voorkeur bij een substantieel aantal mensen omslaat.

Dat betekent, analoog aan het voorbeeld van Pig City en het Expo­gebouw in Hannover, de werkelijkheid op z’n kop durven zetten. Een bos op een verdieping aanleggen, zodat de bewoners daar hun hond kunnen uitlaten. Tuinen ook ’s winters aantrekkelijk maken door ze deels vorm te geven als serres met palmbomen. De gebroeders Das, beroemd als futuristische tekenaars, hebben zich op architectuurontwerpen gestort. Van hun hand verrijst in Houten een piramidevormig gebouw, dat is geïnspireerd op de terrasbouw van de Azteken. De terrassen worden aan de buitenkant voorzien van brede bloembakken, zodat het gebouw van een afstand oogt als een begroeide heuvel. De bloembakken worden gedeeltelijk overhangen en fungeren als zonwering in het ondergelegen appartement. Zo ontstaat een heel nieuwe type gebouw met veel landschappelijke waarde.

Woontorens komen natuurlijk al voor in Nederland. Op de Kop van Zuid in Rotterdam zijn de laatste jaren enkele hoge woontorens verrezen. Het gaat dan echter om conventionele constructies: een liftschacht met daaromheen appartementen. Men probeert zo goedkoop mogelijk te bouwen, waardoor extra voorzieningen die het juist speciaal zouden kunnen maken in vergelijking met eengezinswoningen niet gerealiseerd worden. Op die manier slaat de stemming nooit om. Wat kan mensen over de drempel helpen om hoogbouw leuk te vinden? De aanslagen op de wolkenkrabbers in New York op 11 september werkten weer negatief. Het moet echter deze kant uit, wil Nederland nog een beetje open en groen blijven. We moeten in de hoogbouw het leven aangenamer maken dan op de grond, dát is de uitdaging.

De geplande woontorens De Acrobaat in Vlissingen en Almere hebben zoiets speciaals: je mag je eigen woning meenemen als je gaat verhuizen. De woontoren is niet meer dan een skelet met op elke verdieping ruimte voor vier door bewoners zelf gerealiseerde woningen, die er met een kraan ingetakeld worden. Die kant moet het uit: hoogbouw als een voorrecht, vanwege de extra voorzieningen. Als de varkens omhoog gaan, kunnen wij mensen het ook.

Reageer op dit artikel