nieuws

Kolomhoogwerker voor het eerst in Nederland

bouwbreed Premium

utrecht ­ Bouwma Bouwmachines uit Beverwijk staat op de Bouwbeurs onder meer met telescopische hoogwerkers van het Italiaanse merk Bravi, die voor het eerst in Nederland te zien zijn.

De hoogwerker is een alternatief voor de compacte schaarhoogwerker en is ontworpen om door één man te kunnen worden bediend, zowel tijdens het transport als tijdens het werk. Het telescopische kolomsysteem zorgt voor een lage instap en een grote stabiliteit.

De olietank is in de onderwagen verwerkt.

“De machine is een ontwerp van een Italiaan uit de isolatiebranche, die vond dat er een handiger machine moest komen dan tot nu toe gebruikelijk in de markt”, zegt Harry Gerritsen, directeur van Bouwma. “Wij hebben de ontwikkelingen gedurende een aantal jaren gevolgd en zijn tot de conclusie gekomen dat de machine nu rijp is voor de Nederlandse markt.” De machine is in drie typen leverbaar: de mini met een platformhoogte van 290 centimeter (werkhoogte 500 centimeter), de SI400 met een platformhoogte van 410 centimeter (werkhoogte 610 centimeter) en de SI900 met en platformhoogte van 700 centimeter en een werkhoogte van 900 centimeter. De Bravi­hoogwerker is voor gebruik binnenshuis en is vooral bedoeld voor stukadoors, schilders, montagewerk en dergelijke.

“De Bravi ­ die TüV­gekeurd is ­ heeft een bijzonder korte draaicirkel”, zegt Gerritsen. “Hij draait bij wijze van spreken om de as. Daardoor kun je gemakkelijk in kleine hoekjes en gaatjes komen. Omdat de kolom in het midden van een zijkant is geplaatst, is het ook mogelijk onder allerlei constructies te komen. De onderwagen is minder dan 45 centimeter hoog.”

“Het bijzondere van de machientjes is ook, dat ze zo compact zijn, dat ze in een bestelauto zijn mee te nemen. Omdat de telescoop veel minder weegt dan een schaar, is het geheel veel lichter dan vergelijkbare machines. De kleinste weegt net aan vierhonderd kilogram.”

Reageer op dit artikel