nieuws

Jorritsma lijft Meijering & Benus in

bouwbreed Premium

stadskanaal ­ Het vorige week failliet verklaarde aannemersbedrijf Meijering & Benus BV in Stadskanaal maakt een doorstart als zelfstandig onderdeel van de Jorritsma Groep in Bolsward. Daarmee blijven 80 van de 135 arbeidsplaatsen behouden en is de schuldenlast van 10 miljoen euro niet langer een blok aan het been. Dat hebben de bouwbedrijven dinsdag bekendgemaakt.

Het ruim honderd jaar oude Meijering & Benus blijft gewoon onder die handelsnaam en vanaf het huidige bedrijfspand aan de Veenstraat in Stadskanaal opereren. Meijering & Benus, met 50 miljoen euro jaaromzet het grootste nog zelfstandige bouwbedrijf van de provincie Groningen, vroeg vorige week het faillissement aan. Een drie jaar slepend conflict om het Residentie Hotel op Ameland, waarbij het bedrijf na een gerechtelijke uitspraak ruim een miljoen euro meerkosten moest incasseren, werd als één van de redenen voor het faillissement aangevoerd. Verder speelden ook de algemeen verslechterde toestand van de economie, de felle bouwstaking van vorig jaar en een reeks noordelijke faillissementen in de bouw een grote rol.

Met de overname van Meijering en Benus, dat gespecialiseerd is in de utiliteitsbouw, versterkt de Jorritsma Groep haar positie in het noorden. Het concern had al vestigingen in Bolsward, Drachten, Groningen, Almere en Steggerda en wordt door de overname één van de grootste bouwbedrijven in de vijf noordelijke provincies. Tot de Jorritsma Groep behoren ook aannemersbedrijf Jorritsma Bouw BV, Jorcom BV Planontwikkeling, afbouwbedrijf Stucbouw BV en de timmerfabriek Jorco BV. Het Friese bouwconcern denkt met de overname de noordelijke markt, met name in Groningen en Noord­Drenthe, beter te kunnen bestrijken.

Volgens een woordvoerder van de Jorritsma Groep rechtvaardigt de huidige orderportefeuille van Meijering & Benus de overname van niet meer dan 80 personeelsleden. Door de nieuwste overname denkt de Friese bouwgroep, met een uitgebreid personeelsbestand van 450 medewerkers, de jaaromzet van 75 tot 100 miljoen euro te kunnen laten groeien. Het bijna 125 jaar oude familiebedrijf uit Bolsward wordt geleid door G. Jorritsma, echtgenoot van voormalig minister van Economische Zaken A. Jorritsma die juist dinsdag werd beëdigd als interim­burgemeester van Delfzijl.

Vanaf komende donderdag is de praktische doorstart van Meijering & Benus een feit en is het bedrijf weer normaal bereikbaar voor opdrachtgevers. Woordvoerster A. Farigu van FNV Bouw is, gezien de omstandigheden, zeer tevreden met het bereikte resultaat. “Van de 135 banen blijven er in elk geval 80 behouden, al zal uiterlijk pas eind maart duidelijk zijn wie mag blijven en wie niet”, aldus Farigu. “Daarnaast krijgen zes oudere werknemers ­ en dat vind ik heel netjes ­ een sociale regeling, zeg maar een vervroegd pensioen. Verder hangt het voortbestaan van nog eens zes personeelsleden af van het al dan niet doorgaan van bepaalde nieuwe projecten. Sneu is wel dat de overige ruim veertig personeelsleden helaas een andere baan moeten zoeken.”

Reageer op dit artikel