nieuws

Ierland rekent af met dodental in de bouw

bouwbreed Premium

dublin ­ De Ierse regering wil bouwbedrijven aansprakelijk stellen, bij dodelijke bedrijfsongevallen. Zo’n wetswijziging moet een bijdrage leveren aan de strijd tegen het grote aantal doden in de Ierse bouw.

Minister Fahey (Werkgelegenheid) reageert vooral op de grote bouwvakdemonstraties van de afgelopen weken. Eind vorige week liepen meer dan 3.000 bouwvakkers achter een doodskist door de straten van Dublin om te protesteren tegen de onveiligheid. Vorig jaar zijn in Ierland 22 bouwvakkers bij bedrijfsongevallen omgekomen.

“We moeten een harder beleid voeren met zwaardere straffen,” aldus Fahey tijdens een spoedoverleg met de bouwbonden. Hij reageerde daarbij instemmend op het feit dat de directeur van een bouwonderneming wegens een bedrijfsongeval op één van zijn bouwlocaties tot een flinke gevangenisstraf is veroordeeld. “Alleen als de cel dreigt, kunnen we de bouwsector echt wakker schudden.”

Volgens de minister zouden bouwbedrijven de kosten voor de veiligheid op de bouwplaats apart in hun offertes moeten opnemen. De Ierse bouwbonden en bouwvakkers vinden dat de schuld vooral ligt bij onbetrouwbare onderaannemers. Volgens de Arbeidsinspectie zijn de meeste ongevallen te wijten aan managementsfouten.

Reageer op dit artikel