nieuws

‘Huur moet sterker stijgen dan inflatie’

bouwbreed

den haag ­ Sociale huurwoningen moeten duurder worden. Daarvoor zou de jaarlijkse huurverhoging met meer dan de wettelijk toegestane inflatie moeten stijgen. Dat vindt de IVBN, de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland. De brancheorganisatie pleit voor een extra marge op de huurverhoging van 2 procentpunt vanaf 2005, wanneer het nieuwe huurbeleid wordt vastgesteld.

De extra huurverhoging is volgens voorzitter O. Breur van de IVBN nodig om te kunnen blijven investeren. Krijgt de vastgoedbranche de gevraagde ruimte niet, dan wordt de bouw van nieuwe huurwoningen vrijwel onmogelijk. Collega­bestuurder H. Hilverink stoort zich aan de politiek, die het onderwerp consequent links laat liggen. “Het is bizar dat er zo weinig aandacht aan wordt besteed”, lichtte hij het IVBN­standpunt toe tijdens de presentatie van deel I van het jaarverslag van de belangenverenigingen in Den Haag. Deel II, dat de financiële cijfers over 2002 bevat, komt in april uit. De wet verbiedt een huurstijging die hoger is dan de inflatie, waardoor de maandelijks huursom praktisch niet stijgt. De verhouding tussen de opbrengsten en de kosten van een huurwoning is als gevolg hiervan zoek. Alleen een verhoging van de huur naar een meer marktconform niveau, zo stelt de IVBN, kan aan dit probleem een einde maken.

Naast het financieringsprobleem zetten de lage huren ook de woningmarkt op slot. Mensen met hoge inkomens, die best een huis zouden kunnen betalen, blijven als gevolg hiervan in goedkope huurwoningen zitten. Volgens de IVBN gaat het om ongeveer 1 miljoen woningen die door te goed verdienende huurders worden bewoond.

Op slot

De lage huren hebben in combinatie met de dure koopwoningen de markt op slot gezet. Mensen zien het niet zitten om voor veel meer geld naar een iets betere koopwoning te verkassen en blijven daarom huren. Naast een pleidooi voor hogere huren houdt de IVBN daarom ook een betoog voor een forse toename van de woningproductie op zowel de huur­ als de koopwoningenmarkt.

De dubbele aanpak is ook van belang voor de onrendabele toppen van de sociale huurwoningen. Corporaties verliezen zo’n 60.000 euro op een woning, doordat de huuropbrengst niet voldoende is om de gemaakte kosten te dekken. De instellingen bouwen daarom koopwoningen. Het geld dat daarmee wordt verdiend, dekt het verlies dat op in huursector wordt gemaakt.

De vastgelopen woningmarkt strooit zand in dit systeem. Daarbij komt dat de haperende Nederlandse economie kopers voorzichtig heeft gemaakt. Zij stellen de aanschaf van een huis uit waardoor het steeds moeilijker, wordt om nieuwe koopwoningen aan de man te brengen.

Reageer op dit artikel