nieuws

Hout met creosoten toch niet helemaal verboden

bouwbreed

den haag ­ Creosoten worden ook in de toekomst niet verboden. Daarmee rectificeert het ministerie van VROM zijn eigen persbericht, waarmee het de woede van de houtimpregneerders op de hals had gehaald.

De Vereniging van Houtimpregneerbedrijven had het ministerie met juridische stappen gedreigd als het persbericht niet zou worden rechtgezet.

“Het persbericht ‘Import en gebruik van hout met creosoten verboden’ kan ten onrechte de indruk wekken dat de import, de handel en het gebruik van hout behandeld met steenkoolteerdestillaat (creosoot) volledig wordt verboden”, luidt het nieuwe bericht.

Het gebruik van gecreosoteerd hout in de waterbouw is wel verder aan banden gelegd. Aanleiding daarvoor is dat contact met grondwater en oppervlaktewater kan leiden tot milieuvervuiling.

Van een algeheel verbod is echter geen sprake, omdat gecreosoteerd hout ook onder de nieuwe bepaling kan worden toegepast bij afrasteringen, hekwerken en spoorbielzen. Het eerdere verbod op verwerking in speelgoed, speelplaatsen, tuinmeubilair en opslagplaatsen voor levensmiddelen blijft gehandhaafd.

Reageer op dit artikel