nieuws

Holcim legt miljoenen opzij voor boete cementkartel

bouwbreed Premium

zürich ­ De Zwitserse bouwstoffenreus Holcim heeft 81,6 miljoen euro opzij gelegd om een boete van de Duitse mededingingsautoriteit te betalen. Het Kartellamt in Bonn voert onder dertig cementfabrikanten onderzoek uit naar verboden prijsafspraken en illegale verdeling van de markt.

De getroffen voorziening zal, versterkt door de verslechterde bouwconjunctuur, de winst van Holcim over vorig jaar met 40 procent omlaag brengen ten opzichte van de 552 miljoen euro in 2001. De bedrijfsresultaten voor belastingen en afschrijving blijven vrijwel gelijk.

Holcim is met een omzet van 9,3 miljard euro en 44.300 medewerkers in zeventig landen na Lafarge de tweede bouwstoffenproducent ter wereld. Bij de divisie France Benelux realiseren 3600 werknemers een omzet van ongeveer een miljard euro. Nederlandse hoofdvestigingen van Holcimbedrijven zijn te vinden in Alphen aan den Rijn, Aalst, Poederoyen en Krimpen aan de IJssel.

Geldstraf

Het speurwerk van het Kartellamt richt zich op marktverstoringen in het begin van de jaren negentig. Eerder trokken Dyckerhoff en Heidelberg Cement al het boetekleed aan en reserveerden ettelijke tientallen miljoenen voor de te verwachten boetes.

Wat Holcim betreft richt de kritiek zich op bedrijven in Hamburg en Weil am Rhein. Uit gesprekken met het Kartellamt trekt Holcim de conclusie dat het bedrijf Alsen te Hamburg een fikse geldstraf tegemoet kan zien. De verwachting is dat de mededingingsautoriteit in april met haar conclusie komt.

Reageer op dit artikel