nieuws

‘Het jaar 2002 loste de bouwverwachtingen niet in’

bouwbreed

brussel ­ De hele bouwsector in België is vorig jaar geconfronteerd met een duidelijke daling van de activiteit, terwijl 2003 een overgangsjaar zal worden naar een reëel herstel in 2004, op voorwaarde dat de verwachtingen van een sterke groei worden bevestigd.

Zo luidde gisteren de boodschap van de nationale aannemersorganisatie ïn België, de Confederatie Bouw (CF), naar aanleiding van haar conjunctuurverslag over het jaar 2002.

Volgens de CF zagen de bouwbedrijven over het algemeen genomen hun orderboekjes “dunner” worden en verminderden zij als gevolg daarvan ook hun productiecapaciteit. Daardoor gingen 2000 jobs in de bouw verloren. gingen. Directeur Robert de Müelenaere van de CF schat het aantal bouwbedrijven dat vorig jaar in België failliet ging op ongeveer 1000, evenveel als het jaar tevoren.

Volgens voorlopige cijfers werden vorig jaar in heel België 40.700 bouwvergunningen afgeleverd, waarvan 27.400 voor nieuwbouwhuizen en appartementswoningen en de rest voor renovatiewerken aan bestaande woningen. In 2001 bedroeg het aantal vergunningen voor nieuwbouw nog 26.400. Opnieuw trok het renovatiewerk sterk aan.

Ook bij de niet­woongebouwen was er een toename van de vraag naar renovatie (6000 gebouwen in 2002 tegenover 5700 in 2001). Met de nieuwbouw van niet­woongebouwen gaat het veel slechter. Er is sprake van een achteruitgang vorig jaar met 30 procent (35 miljoen kubieke meter tegenover 49 miljoen kubieke meter in 2001). Deze terugval is te wijten aan de algemene daling van de investeringen van de Belgische èn buitenlandse investeringen in deze sector.

Infrastructuur

In de sector van de burgerlijke bouwwerken (infrastructuur) was eveneens sprake van een gevoelige daling. Volgens de nationale aannemersorganisatie is er voorlopig geen enkel teken van herstel voor dit jaar. CF­voorzitter A. Dherte was dan vrij somber in zijn conclusie: “Het jaar 2002 heeft de verwachtingen niet ingelost. De orders blijven teruglopen, de ondernemingen blijven het moeilijk hebben.”

Dherte wees wel op een opmerkelijke ontwikkeling in de vastgoedsector. “Steeds meer Belgen worden eigenaar van hun woning. Dat is nu voor 73 procent van de Belgen het geval en dat percentage neemt nog toe als gevolg van een aantal recente gunstige fiscale maatregelen en de dalende trend van de rentetarieven.” In Nederland, Frankrijk en Duitsland ligt dat percentage lager dan in België, maar in Ierland, Spanje en Noorwegen ligt het boven de 80 procent.

Reageer op dit artikel