nieuws

Het hart en het verstand

bouwbreed Premium

Het hart en het verstand

De grote nieuwsitems van de afgelopen weken hebben iets gemeen. Ze gaan over de eeuwenoude controverse tussen het hart en het verstand. Het begon al met de verkiezingen voor de Tweede Kamer waar uiteindelijk de kiezers meer met het verstand, strategisch, dan met het hart hebben gekozen. De hele affaire rond Irak is ook een voorbeeld. Alles wat George W. Bush sinds 11 september heeft geroepen in die richting duidt niet bepaald op veel verstand, maar meer op emotie. Er is echter nog hoop. Een hoe langer hoe groter deel van het Amerikaanse volk begint dat zo langzamerhand ook te zien. Bij beleggers is de strijd tussen hart en verstand dagelijks te volgen. Deze week nog is een frappant voorbeeld in de bouw gegeven. Ballast Nedam­baasje René Kottman kondigde een forse herstructurering aan afgelopen dinsdag. Daarvan was het meeste overigens al bekend. Toch zien beleggers er wat in getuige de stijging van beurskoers met 13 procent. Woensdag echter leverde het aandeel alweer in. Op zich is dat raar. Kottman doet in extremis wat hij beloofde te doen bij zijn aantreden: het bedrijf minder risicovol maken. Dat is nu gebeurd door de Nederlandse activiteiten los te plaatsen van de internationale die Ballast de laatste jaren alleen maar ellende hebben gebracht. Neem daarbij ook nog dat een Nederlandse investeerder belangstelling heeft, en een forse blijvende koersstijging was logisch verklaarbaar geweest. De emotie heeft het kennelijk gewonnen. Op zich is dat wel weer begrijpelijk. In onzekere tijden overheerst al gauw de emotie boven de ratio. En onzeker zijn de tijden. Zowel Amerika als Frankrijk, Duitsland en België hebben in de Irak­affaire bijkans onneembare stellingen betrokken. Dat is slecht voor de bloeddruk van menig belegger. Wat gaat er immers gebeuren? Trekt Bush ten strijde? Wat doet Europa? Blijft de VN bestaan? Neem daarbij dan ook nog de slechte conjunctuur en de neerwaartse spiraal is verklaard. Kijk maar eens naar de financials. Die krijgen klappen, omdat de dalende beurskoersen slecht zijn voor banken en beleggers. Daardoor dalen de koersen weer verder, hetgeen nog slechter is voor de financials. In de AEX was dit helemaal duidelijk te zien. Maandag omlaag, dinsdag omhoog, woensdag en donderdag weer omlaag en vrijdag weer omhoog. De belegger weet het niet meer. De bouwaandelen hadden er relatief weinig last van. Maar dat heeft meer te maken met de lage omzetten dan met iets anders. Ook hier blijkt het verstand niet te zegevieren. Bij de huidige lage koersen zou het juist aantrekkelijk zijn te beleggen in bedrijven die nauwelijks kwetsbaar zijn voor een oorlog in het Midden­Oosten. Wat dat betreft is het te hopen dat opperwapenspeurders Blix en Al Baradei nog even door mogen speuren in Irak. Aan de andere kant geeft een oorlog ook zekerheid, namelijk de zekerheid dat er te zijner tijd wederopbouw nodig is. Maar of de Nederlandse bouw daar iets aan heeft?

Reageer op dit artikel