nieuws

Heijmans ontsnapt aan claim van vier miljoen

bouwbreed

rotterdam ­ Door een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank is Heijmans ontsnapt aan een miljoenenclaim. De rechter bepaalde onlangs dat de asfaltcentrale van het bouwbedrijf in Alphen aan den Rijn niet onwettig te veel asfalt heeft geproduceerd. Daardoor kan justitie geen vordering indienen.

Het openbaar ministerie was van plan een claim van minimaal vier miljoen euro op het bordje van Heijmans te leggen. Volgens justitie heeft het bouwbedrijf dat bedrag verdiend door de fabriek in Alphen aan den Rijn meer asfalt te laten produceren dan de vergunning toestond. Omdat justitie een gerechtelijk vonnis nodig heeft om een vordering in te kunnen dienen, werd Heijmans voor de rechter gedaagd.

Het openbaar ministerie meent dat de vergunning glashelder is over de hoeveelheid asfalt die de centrale mag produceren: maximaal 90.000 ton per jaar. Maar voor de Rotterdamse rechtbank is niet vast komen te staan dat het in de vergunning genoemde productiecijfer een plafond betreft. Zij kon dan ook niets anders doen dan Heijmans vrij te spreken.

Boete

Behalve de door justitie geëiste boete van honderdduizend euro, ontloopt de aannemer door de uitspraak ook de miljoenenclaim die haar in het vooruitzicht was gesteld. Woordvoerder F. van Lith van Heijmans wil evenwel niet te vroeg juichen omdat het openbaar ministerie nog de mogelijkheid heeft hoger beroep aan te tekenen.

De asfaltcentrale in Alphen aan den Rijn is al jaren onderwerp van procedures en rechtszaken. Ruim een jaar geleden legde de provincie Zuid­Holland de fabriek nog een productiebeperking op om stankoverlast tegen te gaan. De gemeente Alphen aan den Rijn weigerde bovendien een vergunning te verlenen voor de bouw van een hogere schoorsteen. Beide besluiten leidden tot meerdere gangen naar het hoogste rechtscollege van Nederland, de Raad van State.

Verhuizing

Vorig jaar februari koos Heijmans eieren voor zijn geld en ging akkoord met een verhuizing van de fabriek. Voor eind 2004 moet de centrale een nieuwe plek buiten Alphen aan den Rijn hebben gevonden. De gemeente legt een miljoen euro op tafel voor de verplaatsing. Vastgoedbedrijf Amvest, dat vanwege woningbouwplannen in de buurt van de huidige fabriekslocatie belang heeft bij een spoedige verhuizing, draagt 2,2 miljoen euro bij. Heijmans zelf draait op voor de sloop van de centrale en de eventuele sanering van de grond.

Heijmans wil niets kwijt over de nieuwe locaties op het oog, om de onderhandelingspositie niet te verzwakken en de vergunningsprocedures niet te doorkruisen.

Reageer op dit artikel